Domowa włoska pizza z chorizo i pomidorkami

Pizza to jedno z niewielu dań, które mogłabym jeść nawet codziennie. Wiem jednak, że nie byłoby to najlepsze rozwiązanie dla mojej figury. Na blogu nie mogło zabraknąć tego włoskiego klasyku, dlatego przygotowałam dla Was ten przepis. Moja propozycja to domowa włoska pizza z chorizo i pomidorkami koktajlowymi. Dodatki można oczywiście dobrać dowolnie według swoich preferencji, najważniejsza jest ich wysoka jakość i niewielka ilość, bo jak wiadomo włoska kuchnia to przede wszystkim prostota.
Domowa włoska pizza z chorizo i pomidorkami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej (typ 450 lub 00) + 2 łyżeczki do rozczynu + do podsypania
  • 270 ml ciepłej wody
  • 13 g świeżych drożdży lub 4 g suchych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • pasata pomidorowa
  • 250 g mozzarelli
  • listki świeżej bazylii
  • pomidorki koktajlowe
  • pikantna kiełbasa chorizo
  • suszone oregano

Wykonanie:

Potrzebny czas: 2 godz..

PORCJE: 3 okrągłe placki o średnicy ok. 20 cm

  1. Przygotowanie rozczynu:

    Najpierw w 270 ml ciepłej wody rozpuść drożdże, cukier i 2 łyżeczki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce, na około 15 minut, aż drożdże zaczną pracować. Jeśli używasz drożdży suchych nie przyrządzaj rozczynu. Drożdże suche wsyp bezpośrednio do mąki. Nie dodawaj też cukru.

  2. Przygotowanie ciasta:

    Do miski wsyp 500 g mąki, dodaj łyżeczkę soli i wymieszaj.

  3. Gotowy rozczyn wlej do mąki i zacznij wyrabiać ciasto. Żeby ciasto było dobrze wyrobione, powinna to zająć około 10 minut. Na początku ciasto może wydawać się mocno klejące, jednak im dłużej będzie wyrabiane tym będzie bardziej elastyczne i mniej lepiące. Dopiero w połowie ugniatania zacznij podsypywać mąką, jeśli uznasz, że ciasto nadal jest zbyt klejące. Ostatecznie ciasto powinno być sprężyste, miękkie i łatwo odchodzić od ręki.

  4. Ciasto podziel na trzy części i uformuj kule. Blat oprósz mąką i ułóż przygotowane kule, delikatnie spłaszczając je ręką. Ciasto ponownie posyp mąką. Następnie przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę .

  5. Kiedy ciasto wyrośnie, palcami rozciągaj je na boki, tak żeby utworzyć okrąg, pozostawiając wyższe brzegi. Odstaw na kilka minut, żeby ciasto odpoczęło.

  6. Piekarnik powinien być rozgrzany w trybie góra – dół, do maksymalnej temperatury, jaka jest możliwa w Twoim piekarniku. U mnie to 250 stopni C. Blaszka do pieczenia również powinna być rozgrzana.

  7. Przygotowany blat na pizzę połóż na rozgrzanej blaszce i nakładaj passatę pomidorową (2-3 łyżki) od środka do zewnątrz, pozostawiając około 2 cm boki. Pomidory oprósz suszonym oregano, możesz też doprawić odrobiną soli i pieprzu. Następnie ułóż kilka plasterków kiełbasy chorizo, mozzarellę i pomidorki koktajlowe. Pamiętaj, żeby składników na pizzy nie było zbyt dużo, ponieważ pizza będzie mokra, a ciasto dobrze nie wyrośnie.

  8. Tak przygotowaną pizzę piecz przez około 8-10 minut.

  9. Na koniec, po wyjęciu z piekarnika dodaj listki świeżej bazylii.

Jak Ci smakowała moja domowa włoska pizza z chorizo i pomidorkami koktajlowymi? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad lub kolację, to sprawdź też moje przepisy na pieczone klopsiki cielęce w pomidorach lub makaron ryżowy z wołowiną w sosie teriyaki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry