Jajka zapiekane z cukinią i chorizo to jedno z dań, którę z chęcią przyrządzam w weekend, kiedy mam trochę więcej czasu w kuchni z samego rana. Jednak są one bardzo proste w przygotowaniu i możecie je też zrobić na szybki obiad w tygodniu, bo są bardzo sycące i smakowite. Ja najbardziej lubię je z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli, wtedy to już jest zdrowy i pełnowartościowy posiłek.
Składniki:
- 4 jajka
- mała cukinia
- 5-6 dużych plasterków chorizo
- szczypior
- mała cebula
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Nie obieraj jej skórki. Cukinię dopraw solą i odstaw, aż puści wodę (na około 10 minut).
-
Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj z grubsza pokrojone chorizo i podsmaż jeszcze przez krótką chwilę.
-
W misce roztrzep 4 jajka, dodaj odciśniętą w dłoniach cukinię oraz podsmażoną cebulę z chorizo. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
-
Jajka z dodatkami przelej do 2 miseczek do zapiekania.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.
-
Po upieczeniu wyjmij z kokilek. Podawaj z pomidorkami, oprószone serem i szczypiorem.
Jak Ci smakowały moje jajka zapiekane z cukinią i chorizo? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z jajek, to sprawdź też moje przepisy na jajka po benedyktyńsku na naleśniku, jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem lub jajko w koszulce ze szpinakiem i fetą.