Jajka zapiekane z cukinią i chorizo

Jajka zapiekane z cukinią i chorizo to jedno z dań, którę z chęcią przyrządzam w weekend, kiedy mam trochę więcej czasu w kuchni z samego rana. Jednak są one bardzo proste w przygotowaniu i możecie je też zrobić na szybki obiad w tygodniu, bo są bardzo sycące i smakowite. Ja najbardziej lubię je z sałatką z pomidorów i czerwonej cebuli, wtedy to już jest zdrowy i pełnowartościowy posiłek.

Jajka zapiekane z cukinią i chorizo

Składniki:

  • 4 jajka
  • mała cukinia
  • 5-6 dużych plasterków chorizo
  • szczypior
  • mała cebula
  • olej do smażenia
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut.

PORCJE: 2

  1. Najpierw zetrzyj cukinię na tarce o dużych oczkach. Nie obieraj jej skórki. Cukinię dopraw solą i odstaw, aż puści wodę (na około 10 minut).

  2. Cebulkę pokrój w kostkę i podsmaż na odrobinie oleju. Następnie dodaj z grubsza pokrojone chorizo i podsmaż jeszcze przez krótką chwilę.

  3. W misce roztrzep 4 jajka, dodaj odciśniętą w dłoniach cukinię oraz podsmażoną cebulę z chorizo. Dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

  4. Jajka z dodatkami przelej do 2 miseczek do zapiekania.

  5. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 20 minut.

  6. Po upieczeniu wyjmij z kokilek. Podawaj z pomidorkami, oprószone serem i szczypiorem.

Jak Ci smakowały moje jajka zapiekane z cukinią i chorizo? Jeśli szukasz innych pomysłów na dania z jajek, to sprawdź też moje przepisy na jajka po benedyktyńsku na naleśniku, jajka zapiekane w chlebie ze szpinakiem lub jajko w koszulce ze szpinakiem i fetą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry