Koszyczki z ciasta filo z kremem kajmakowym

Jeśli szukacie pomysłu na prosty i niebanalny deser to przedstawiam Wam koszyczki z ciasta filo z kremem kajmakowym. Przygotujecie je w niecałe pół godziny, a jeszcze szybciej zjecie 😉 Są naprawdę przepyszne, a bardzo chrupiące i cieniutkie ciasto filo smakuje doskonale w połączeniu z kremem kajmakowym przełamanym kwaśną porzeczką.

Tartaletki z ciasta filo z kremem kajmakowym

Składniki:

  • 150 g ciasta filo
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 200 g masy kajmakowej
  • szklanka czerwonych porzeczek
  • masło do nasmarowania ciasta około 20 g

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 minut.

PORCJE: 9 – 12 tartaletek

  1. Najpierw rozwiń ciasto filo i ułóż na sobie równo 5 arkuszy. Następnie wytnij 9-12 równych części (w zależności od wielkości arkuszów). Każdy kawałek włóż do zagłębienia formy na muffinki tworząc koszyczek. Ciasto nasmaruj roztopionym masłem.

  2. Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut.

  3. Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.

  4. Ubij dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie zmiksuj masę kajmakową, tak żeby nie było grudek, a konsystencja była gładka i lejąca. Masę dodaj do ubitej śmietany i zmiksuj do połączenia składników.

  5. Na koniec przestudzone koszyczki z ciasta filo wypełnij kremem. Na wierzchu ułóż po kilka porzeczek.

Jak Ci smakowały moje koszyczki z ciasta filo z kremem kajmakowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i proste i desery, to sprawdź też moje przepisy na drożdżówki z malinami i borówkami, serniczki malinowe bez pieczenia lub ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry