Jeśli szukacie pomysłu na prosty i niebanalny deser to przedstawiam Wam koszyczki z ciasta filo z kremem kajmakowym. Przygotujecie je w niecałe pół godziny, a jeszcze szybciej zjecie 😉 Są naprawdę przepyszne, a bardzo chrupiące i cieniutkie ciasto filo smakuje doskonale w połączeniu z kremem kajmakowym przełamanym kwaśną porzeczką.

Składniki:
- 150 g ciasta filo
- 200 ml śmietanki kremówki
- 200 g masy kajmakowej
- szklanka czerwonych porzeczek
- masło do nasmarowania ciasta około 20 g
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut.
PORCJE: 9 – 12 tartaletek
-
Najpierw rozwiń ciasto filo i ułóż na sobie równo 5 arkuszy. Następnie wytnij 9-12 równych części (w zależności od wielkości arkuszów). Każdy kawałek włóż do zagłębienia formy na muffinki tworząc koszyczek. Ciasto nasmaruj roztopionym masłem.
-
Tak przygotowane ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 10-15 minut.
-
Wyjmij i odstaw do przestygnięcia.
-
Ubij dobrze schłodzoną śmietankę. Następnie zmiksuj masę kajmakową, tak żeby nie było grudek, a konsystencja była gładka i lejąca. Masę dodaj do ubitej śmietany i zmiksuj do połączenia składników.
-
Na koniec przestudzone koszyczki z ciasta filo wypełnij kremem. Na wierzchu ułóż po kilka porzeczek.
Jak Ci smakowały moje koszyczki z ciasta filo z kremem kajmakowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i proste i desery, to sprawdź też moje przepisy na drożdżówki z malinami i borówkami, serniczki malinowe bez pieczenia lub ciasto ananasowe z chrupiącą skorupką.