Serniczki malinowe to lekki, letni deser i do tego bez pieczenia. Smakuje wyjątkowo, zresztą tak jak wygląda. Maliny, lekko słony serek śmietankowy i kremowa bita śmietana komponują się perfekcyjnie, a konsystencja jest puszysta i rozpływająca się w ustach…. jak dla mnie niebo w gębie!
Składniki:
- 350 g świeżych lub mrożonych malin
- 200 ml śmietanki 30%
- 270 g serka śmietankowego typu cream cheese
- 4 łyżki cukru pudru
- 100 g herbatników
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 6 małych szklaneczek
-
Najpierw świeże maliny zmiksuj na puree, a mrożone wcześniej rozmroź, a następnie zmiksuj. Puree przełóż na sitko i oddziel pestki.
-
Ubij dobrze schłodzoną śmietankę, a następnie dodaj serek śmietankowy i cukier puder. Zmiksuj do połączenia składników. Na koniec wlej około 2/3 puree malinowego i ponownie dokładnie zmiksuj.
-
Herbatniki rozdrobnij na „piasek”. Wsyp po 1-2 łyżeczki na dno szklanek. Następnie uzupełnij kremem malinowym, zostawiając odrobinę miejsca na samej górze. Do każdej szklanki dodaj po 1-2 łyżeczki puree malinowego i na koniec udekoruj świeżymi malinami i listami mięty.
Jak Ci smakowały moje serniczki malinowe bez pieczenia? Jeśli szukasz innych pomysłów na lekkie i szybkie desery, to sprawdź też moje przepisy na śmietanowiec truskawkowy z galaretką, domowe lody truskawkowe lub fit sernik z mango – tylko 4 składniki.