Śmietanowiec truskawkowy z galaretką

To ciasto wygląda cudownie, smakuje przepysznie, a najlepsze jest to, że użyłam do niego tylko 3 składników i jest naprawdę proste. Śmietanowiec truskawkowy z galaretką, tak go nazwałam, bo jego podstawą oprócz galaretek jest bita śmietana. Chętnie poznam Wasze pomyły jak nazwać to ciasto, a może moja nazwa jest ok? Wpisujcie swoje propozycje w komentarzu, już nie mogę się doczekać!

Śmietanowiec truskawkowy z galaretką

Składniki:

Warstwa dolna:

  • 170 ml wrzątku
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 300 g truskawek
  • 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%

Warstwa górna:

  • 1,5 szklanki truskawek
  • galaretka truskawkowa
  • 350 ml wrzątku

Wykonanie:

PORCJE: okrągła forma o średnicy 20 cm

  1. Warstwa dolna:

    Najpierw galaretki rozpuść dokładnie w 170 ml wrzątku, tak żeby nie było grudek i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie zmiksuj truskawki na gładki mus i ubij dokładnie schłodzoną kremówkę.

  2. Puree truskawkowe wymieszaj z galaretką. Następnie wlej masę do ubitej śmietany i zmiksuj do połączenia składników.

  3. Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą i wlej przygotowaną masę. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc, żeby dobrze się ścięło.

  4. Warstwa górna:

    Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku i odstaw do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie się delikatnie ścinać.

  5. Na dobrze ściętej dolnej warstwie ułóż pokrojone truskawki i zalej wcześniej przygotowaną galaretką. Na koniec wyrównaj i wstaw do lodówki. Przed podaniem odczekaj, aż górna warstwa będzie dobrze ścięta.

Jak Ci smakował mój śmietanowiec truskawkowy z galaretką? Jeśli szukasz innych pomysłów na letnie desery, to sprawdź też moje przepisy na domowe lody truskawkowe, ricottę z orzechami, miodem i truskawkami lub fit sernik z mango – 4 składniki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry