To ciasto wygląda cudownie, smakuje przepysznie, a najlepsze jest to, że użyłam do niego tylko 3 składników i jest naprawdę proste. Śmietanowiec truskawkowy z galaretką, tak go nazwałam, bo jego podstawą oprócz galaretek jest bita śmietana. Chętnie poznam Wasze pomyły jak nazwać to ciasto, a może moja nazwa jest ok? Wpisujcie swoje propozycje w komentarzu, już nie mogę się doczekać!
Składniki:
Warstwa dolna:
- 170 ml wrzątku
- 2 galaretki truskawkowe
- 300 g truskawek
- 250 ml dobrze schłodzonej śmietanki 30%
Warstwa górna:
- 1,5 szklanki truskawek
- galaretka truskawkowa
- 350 ml wrzątku
Wykonanie:
PORCJE: okrągła forma o średnicy 20 cm
- Warstwa dolna:
Najpierw galaretki rozpuść dokładnie w 170 ml wrzątku, tak żeby nie było grudek i odstaw do przestygnięcia. W międzyczasie zmiksuj truskawki na gładki mus i ubij dokładnie schłodzoną kremówkę.
-
Puree truskawkowe wymieszaj z galaretką. Następnie wlej masę do ubitej śmietany i zmiksuj do połączenia składników.
-
Okrągłą formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą i wlej przygotowaną masę. Wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc, żeby dobrze się ścięło.
- Warstwa górna:
Galaretkę rozpuść w 350 ml wrzątku i odstaw do lodówki do czasu, aż galaretka zacznie się delikatnie ścinać.
-
Na dobrze ściętej dolnej warstwie ułóż pokrojone truskawki i zalej wcześniej przygotowaną galaretką. Na koniec wyrównaj i wstaw do lodówki. Przed podaniem odczekaj, aż górna warstwa będzie dobrze ścięta.
Jak Ci smakował mój śmietanowiec truskawkowy z galaretką? Jeśli szukasz innych pomysłów na letnie desery, to sprawdź też moje przepisy na domowe lody truskawkowe, ricottę z orzechami, miodem i truskawkami lub fit sernik z mango – 4 składniki.