Tegoroczny sezon na truskawki postanowiłam wykorzystać w pełni, dlatego dzisiaj kolejna propozycja deseru z tymi pysznymi owocami. Cytrynowe ciasto jogurtowe z galaretką i truskawkami, bez pieczenia i zagniatania ciasta, czyli prosto, szybko i przyjemnie. Bardzo lekkie, owocowe i odświeżające, najlepsze na ciepłe, słoneczne dni.
Składniki:
- 500 g jogurtu greckiego
- opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii
- skórka otarta z cytryny
- 2 galaretki cytrynowe
- galaretka truskawkowa
- truskawki
Wykonanie:
Porcje: okrągła forma o średnicy 21 cm
-
Najpierw rozpuść dwie galaretki cytrynowe w szklance wrzątku. Odstaw, aż galaretka lekko stężeje. Następnie jogurt (powinien być w temp. pokojowej) dokładnie zmiksuj z galaretką, skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
-
Dno oraz boki okrągłej formy o średnicy około 21 cm wyłóż folią spożywczą i wlej masę jogurtową. Wstaw do lodówki na około 4 godziny.
-
Galaretkę truskawkową rozpuść w 400 ml wrzątku i odstaw do całkowitego przestygnięcia.
-
Truskawki pokrój na mniejsze kawałki, ułóż na stężałej masie jogurtowej. Na koniec zalej truskawki galaretką. Ponownie wstaw do lodówki na minimum 4 godziny.
Jak Ci smakowało moje jogurtowe ciasto cytrynowe z galaretką i truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na mini serniczki na zimno z truskawkami, czekoladowe naleśniki z truskawkami lub mus z mango i czekolady.
To ciasto jest wspaniałe. ?? Trochę trzeba poczekać, aż wszystko stężeje, ale proste w wykonaniu i pyszne. Zastanawiam się czym można zastąpić truskawki poza sezonem? Maliny, brzoskwinia? Będę wdzięczna za pomysły i podpowiedzi.?
Cieszę się, też je bardzo lubię 🙂 Poza sezonem możesz użyć owoców mrożonych (tylko wcześniej muszą się rozmrozić i powinny być dobrze odsączone. Jeśli świeże to banany, winogrona są cały rok, mogą być też brzoskwinie z puszki, borówki świeże też są w sklepach dosyć długo.