Mus z mango i czekolady

Z okazji weekendu mam dla Was coś pysznego. Może nie całkiem fit, ale taki mus z mango i czekolady w małej szklaneczce jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodził. Ostatnio kupiłam pyszne i soczyste mango i tak właśnie powstał ten przepis…

mus z mango czekolada

Składniki:

  • duże dojrzałe mango
  • 50 g czekolady deserowej
  • 30 ml mleka
  • 60 ml śmietany 30%
  • 100 g mascarpone
  • szczypta soli
  • łyżka soku z cytryny

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw obierz mango i pokrój w kostkę, po czym zmiksuj je na puree. Następnie wlej łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.

  2. W rondelku podgrzej 30 ml mleka, aż będzie gorące. Dodaj połamaną czekoladę, szczyptę soli i mieszaj żeby uzyskać jednolitą gładką konsystencję.

  3. W naczyniu ubij 60 ml zimnej śmietanki 30%, dodaj mascarpone i zmiksuj jeszcze przez chwilę.

  4. Krem z mascarpone podziel na dwie równe części. Jedną dodaj do puree z mango, a drugą do przestudzonej płynnej czekolady. Wymieszaj do połączenia składników.

  5. Gotowy mus z czekolady przelej po równo do dwóch szklaneczek, a następnie uzupełnij po połowie musem z mango.

  6. Podawaj udekorowane kawałkami mango. Na koniec oprósz tartą czekoladą.

Jak Ci smakował mój mus z mango i czekolady? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na pizzę brownie z kremem i owocami, truskawki z mascarpone i domową kruszonką lub zdrowe migdałowe ciasteczka czekoladowe.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry