Z okazji weekendu mam dla Was coś pysznego. Może nie całkiem fit, ale taki mus z mango i czekolady w małej szklaneczce jeszcze nigdy nikomu nie zaszkodził. Ostatnio kupiłam pyszne i soczyste mango i tak właśnie powstał ten przepis…
Składniki:
- duże dojrzałe mango
- 50 g czekolady deserowej
- 30 ml mleka
- 60 ml śmietany 30%
- 100 g mascarpone
- szczypta soli
- łyżka soku z cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw obierz mango i pokrój w kostkę, po czym zmiksuj je na puree. Następnie wlej łyżkę soku z cytryny i wymieszaj.
-
W rondelku podgrzej 30 ml mleka, aż będzie gorące. Dodaj połamaną czekoladę, szczyptę soli i mieszaj żeby uzyskać jednolitą gładką konsystencję.
-
W naczyniu ubij 60 ml zimnej śmietanki 30%, dodaj mascarpone i zmiksuj jeszcze przez chwilę.
-
Krem z mascarpone podziel na dwie równe części. Jedną dodaj do puree z mango, a drugą do przestudzonej płynnej czekolady. Wymieszaj do połączenia składników.
-
Gotowy mus z czekolady przelej po równo do dwóch szklaneczek, a następnie uzupełnij po połowie musem z mango.
-
Podawaj udekorowane kawałkami mango. Na koniec oprósz tartą czekoladą.
Jak Ci smakował mój mus z mango i czekolady? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na pizzę brownie z kremem i owocami, truskawki z mascarpone i domową kruszonką lub zdrowe migdałowe ciasteczka czekoladowe.