Płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami

Codziennie śniadania nie muszą być nudne, ale mogą być równie proste jak zwykła owsianka. Wystarczą tylko płatki jaglane i mleko kokosowe w zastępstwie zwykłego mleka i płatków owsianych. Niby podobne, ale smak już zupełnie inny. Jeśli całość uzupełnimy jeszcze pieczonymi wiśniami, to mamy urozmaicone i niebanalne danie.

Płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami

Składniki:

  • szklanka płatków jaglanych
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • szklanka mleka kokosowego
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • płatki migdałów do podania

Pieczone wiśnie:

  • 250 g mrożonych wiśni (lub świeżych)
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw w niedużym naczyniu żaroodpornym umieść wiśnie. Wierzch posyp brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Nie mieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35-40 minut. Jeśli użyjesz wiśni świeżych skróć czas pieczenia do 25-30 minut.

  2. Płatki jaglane na mleku kokosowym:

    W rondelku wymieszaj wodę, mleko kokosowe i płatki jaglane. Całość zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 3-4 minut, często mieszając. Na koniec dodaj szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj. Jeśli płatki są zbyt gęste dodaj dodatkowo odrobinę mleka kokosowego.

  3. Jaglankę przełóż do miseczek, dodaj pieczone wiśnie wraz z powstałym sokiem. Na koniec oprósz płatkami migdałów.

Jak Ci smakowały moje płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami? Jeśli szukasz innych przepisów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na naleśniki z syropem pomarańczowym, puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym lub placuszki a la mango lassi z kardamonem i kurkumą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry