Codziennie śniadania nie muszą być nudne, ale mogą być równie proste jak zwykła owsianka. Wystarczą tylko płatki jaglane i mleko kokosowe w zastępstwie zwykłego mleka i płatków owsianych. Niby podobne, ale smak już zupełnie inny. Jeśli całość uzupełnimy jeszcze pieczonymi wiśniami, to mamy urozmaicone i niebanalne danie.
Składniki:
- szklanka płatków jaglanych
- szklanka wody
- szczypta soli
- szklanka mleka kokosowego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- płatki migdałów do podania
Pieczone wiśnie:
- 250 g mrożonych wiśni (lub świeżych)
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw w niedużym naczyniu żaroodpornym umieść wiśnie. Wierzch posyp brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Nie mieszaj i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 35-40 minut. Jeśli użyjesz wiśni świeżych skróć czas pieczenia do 25-30 minut.
- Płatki jaglane na mleku kokosowym:
W rondelku wymieszaj wodę, mleko kokosowe i płatki jaglane. Całość zagotuj. Gotuj na małym ogniu około 3-4 minut, często mieszając. Na koniec dodaj szczyptę soli i gałkę muszkatołową. Całość wymieszaj. Jeśli płatki są zbyt gęste dodaj dodatkowo odrobinę mleka kokosowego.
-
Jaglankę przełóż do miseczek, dodaj pieczone wiśnie wraz z powstałym sokiem. Na koniec oprósz płatkami migdałów.
Jak Ci smakowały moje płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami? Jeśli szukasz innych przepisów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na naleśniki z syropem pomarańczowym, puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym lub placuszki a la mango lassi z kardamonem i kurkumą.