Od jakiegoś czasu w mojej kuchni znowu dość często gości hummus. Podaję go na wiele różnych sposobów, zaczynając od makaronów i sałatek, a kończąc na deserach. Jednak zawsze klasyczna wersja hummusu to moja podstawa. Staram się też zawsze zrobić go trochę więcej i cześć zamrozić, żeby w razie potrzeby był już gotowy do użycia. Przygotowałam już dla Was przepisy na kilka sposobów podania humussu, które wkrótce pojawią się na blogu. To jak, robicie ze mną hummus?

Składniki:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżeczki pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- około 180 ml zimnej wody
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 min..
-
Najpierw ugotowaną wcześniej ciecierzycę umieść w malakserze, wlej na początek około 100 ml zimnej wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini i wlej sok z cytryny.
-
Całość zacznij miksować na gładką pastę. Dolewając zimnej wody, jeśli jest taka potrzeba, żeby pasta uzyskała, gładką jednolitą, niezbyt gęstą konsystencję.
-
Na koniec dopraw solą i ponownie zmiksuj. Gotowy hummus przełóż do miseczki, skrop oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami i pieczywem.
Jak Ci smakował mój hummus klasyczny? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na focaccię z rozmarynem, zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado lub paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami.