Hummus klasyczny

Od jakiegoś czasu w mojej kuchni znowu dość często gości hummus. Podaję go na wiele różnych sposobów, zaczynając od makaronów i sałatek, a kończąc na deserach. Jednak zawsze klasyczna wersja hummusu to moja podstawa. Staram się też zawsze zrobić go trochę więcej i cześć zamrozić, żeby w razie potrzeby był już gotowy do użycia. Przygotowałam już dla Was przepisy na kilka sposobów podania humussu, które wkrótce pojawią się na blogu. To jak, robicie ze mną hummus?

Hummus klasyczny

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • duży ząbek czosnku
  • 3 łyżeczki pasty tahini
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • około 180 ml zimnej wody
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

  1. Najpierw ugotowaną wcześniej ciecierzycę umieść w malakserze, wlej na początek około 100 ml zimnej wody, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, pastę tahini i wlej sok z cytryny.

  2. Całość zacznij miksować na gładką pastę. Dolewając zimnej wody, jeśli jest taka potrzeba, żeby pasta uzyskała, gładką jednolitą, niezbyt gęstą konsystencję.

  3. Na koniec dopraw solą i ponownie zmiksuj. Gotowy hummus przełóż do miseczki, skrop oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki. Podawaj z warzywami i pieczywem.

Jak Ci smakował mój hummus klasyczny? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na focaccię z rozmarynem, zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado lub paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry