Makaron z hummusem, bakłażanem i suszonymi pomidorami to kolejna z moich propozycji na dość nietypowe wykorzystanie pasty z ciecierzycy. Kiedy mam w lodówce resztkę hummusu to mieszam ją z makaronem i dodatkami i w bardzo prosty i szybki sposób otrzymuję pyszne, wegańskie danie. Bakłażan doskonale komponuje się z ciecierzycą, ale żeby danie nie było mdłe, trzeba je przełamać wyrazistym dodatkiem, w tym wypadku suszonymi pomidorami.
Składniki:
- pół średniej wielkości bakłażana
- 8-10 suszonych pomidorów w zalewie z oleju
- duża garść świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- płatki chilli lub pieprz cayenne
- sól
- 200 g suchego makaronu spaghetti
Hummus:
- 2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- duży ząbek czosnku
- 3 łyżeczki pasty tahini
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- około 180 ml zimnej wody
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
Porcje: 2-3
-
Najpierw zacznij od gotowania makaronu w osolonej wodzie.
-
W międzyczasie na rozgrzaną patelnię wlej 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i dodaj drobno posiekany czosnek. Po chwili dodaj pokrojonego w niedużą kostkę bakłażana i podsmażaj, aż będzie złocisty. Następnie do bakłażana wlej około 1/2 szklanki wody z gotującego się makaronu i dalej podsmażaj, aż woda wyparuje, a warzywo zmięknie.
-
Do podsmażonego bakłażana dodaj z grubsza pokrojone suszone pomidory, podsmażaj kilka minut na małym ogniu. Jeśli jest taka potrzeba możesz dodać łyżkę oleju z pomidorów. Całość dopraw solą.
-
Zawartość patelni podlej szklanką wody z gotującego się makaronu i dodaj 3-4 łyżki hummusu. Całość dokładnie wymieszaj, żeby hummus utworzył sos i gotuj przez chwilę, żeby delikatnie zredukować sos. Na koniec dodaj garść świeżego szpinaku. Wymieszaj i dodaj ugotowany odcedzony makaron. Wszystko razem dokładnie połącz, żeby makaron pokrył się sosem. Gotowe danie przełóż na talerze, a następnie oprósz płatkami chilli.
Jak Ci smakował mój makaron z hummusem, bakłażanem i suszonymi pomidorami? Jeśli szukasz innych pomysłów na makarony, to sprawdź też moje przepisy na cytrynowe spaghetti z cukinią i pesto z rukoli, penne z sosem brokułowym, gorgonzolą i indykiem lub szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem.