Według mnie makaron to zawsze dobra propozycja na obiad czy kolację. Przede wszystkim dlatego, że można go szybko przygotować i cieszyć się smacznym jedzeniem w miłym towarzystwie. Ostatnio przygotowałam makaron ze szpinakiem i grzybami na białym winie z dodatkiem sera koziego. Smak i tekstura grzybów z powodzeniem może zastąpić mięso, dodatek szpinaku nadaje lekkości, natomiast kozi ser i białe wino dodają charakteru i nutki wyrafinowano smaku.
Składniki:
- 300 g suchego makaronu spaghetti
- 250 g pieczarek brunatnych
- 3 duże garście świeżego szpinaku
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebulka dymka
- 50 sera koziego twarogowego
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 3-4
-
Zacznij od ugotowania makaronu al dente.
-
Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij drobno posiekaną dymkę. Następnie dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez krótką chwilę, po czym dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby dobrze podsmaż, aż nabiorą złocistego koloru.
-
Na patelnię wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż lekko odparuje.
-
Następnie dodaj szpinak i ugotowany makaron bezpośrednio z garnka, w którym się gotował. Patelnię zdejmij z ognia i całość dobrze wymieszaj, aż szpinak delikatnie zmięknie . Jeśli jest potrzeba wlej odrobinę wody po ugotowanym makaronie, żeby nie był zbyt suchy. Na koniec danie przełóż do talerzy lub jednego dużego naczynia i na wierzchu rozłóż kawałki miękkiego sera koziego.
Jak Ci smakował mój szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad, to sprawdź też mój przepis na makaron ryżowy z wołowiną w sosie teriyaki.