Szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem

Według mnie makaron to zawsze dobra propozycja na obiad czy kolację. Przede wszystkim dlatego, że można go szybko przygotować i cieszyć się smacznym jedzeniem w miłym towarzystwie. Ostatnio przygotowałam makaron ze szpinakiem i grzybami na białym winie z dodatkiem sera koziego. Smak i tekstura grzybów z powodzeniem może zastąpić mięso, dodatek szpinaku nadaje lekkości, natomiast kozi ser i białe wino dodają charakteru i nutki wyrafinowano smaku.

Szybki makaron z pieczarkami, szpinakiem i kozim serem na białym winie

Składniki:

  • 300 g suchego makaronu spaghetti
  • 250 g pieczarek brunatnych
  • 3 duże garście świeżego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebulka dymka
  • 50 sera koziego twarogowego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 3-4

  1. Zacznij od ugotowania makaronu al dente.

  2. Na rozgrzaną patelnię wlej oliwę i zeszklij drobno posiekaną dymkę. Następnie dodaj posiekany czosnek i podsmażaj jeszcze przez krótką chwilę, po czym dorzuć pokrojone w plasterki pieczarki. Grzyby dobrze podsmaż, aż nabiorą złocistego koloru.

  3. Na patelnię wlej wino i gotuj przez kilka minut, aż lekko odparuje.

  4. Następnie dodaj szpinak i ugotowany makaron bezpośrednio z garnka, w którym się gotował. Patelnię zdejmij z ognia i całość dobrze wymieszaj, aż szpinak delikatnie zmięknie . Jeśli jest potrzeba wlej odrobinę wody po ugotowanym makaronie, żeby nie był zbyt suchy. Na koniec danie przełóż do talerzy lub jednego dużego naczynia i na wierzchu rozłóż kawałki miękkiego sera koziego.

Jak Ci smakował mój szybki makaron ze szpinakiem, pieczarkami i kozim serem? Jeśli szukasz innych pomysłów na obiad, to sprawdź też mój przepis na makaron ryżowy z wołowiną w sosie teriyaki.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry