To zdrowe ciasto z płatkami owsianymi, jogurtem i owocami chodziło już za mną już od jakiegoś czasu. Dlaczego? Bo jest świetne zarówno na śniadanie, deser lub przekąskę. Mimo dość dużej ilości dodanego cukru i masła, które odpowiadają za pyszny smak, ciasto można nazwać zdrowym ze względu na zawartość płatków owsianych, mąki pełnoziarnistej, jogurtu i owoców.

Składniki:
Spód:
- 1 szklanka płatków owsianych (nie rozdrobionych)
- 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
- 1/2 szklanki cukru muscovado
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 80 g masła
Masa jogurtowa:
- 400 g jogurtu greckiego
- 5 łyżeczek mąki pełnoziarnistej
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 400 g mrożonych owoców (ja użyłam mieszanki kompotowej)
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- spora garść migdałów
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 min..
-
Mrożone owoce najlepiej zostawić na noc na sitku do rozmrożenia, dzięki czemu będą od razu odsączone.
-
Przygotuj formę do pieczenia o wymiarach około 20 x 26 cm.
- Spód:
W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, sodę oczyszczoną, cukier, sól i sok z cytryny. Ucieraj mieszankę palcami, tak żeby jak najlepiej rozdrobnić cukier muscovado, który jest zbity i klejący. Wlej rozpuszczone masło i ponownie poucieraj. Następnie całość przesyp do formy. Uformuj spód i boki, ugniatając palcami, żeby spód był zwarty.
- Masa jogurtowa:
W naczyniu wymieszaj jogurt grecki z mąką i cukrem, po czym wylej na przygotowany wcześniej spód i wyrównaj powierzchnię łyżką.
-
Odsączone i rozmrożonej owoce wymieszaj z mąką ziemniaczaną, a następnie rozłóż na masie jogurtowej. Na koniec wierzch ciasta posyp migdałami.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 35-40 minut. Po wyjęciu odstaw do przestygnięcia, żeby masa pozostała zwarta.
Jak ci smakowało moje zdrowe ciasto z płatkami owsianymi, jogurtem i owocami? Jeśli szukasz innych pomysłów na ciasta, to sprawdź też moje przepisy na tartę ze słonym karmelem i czekoladą, ciasto marchewkowe z kremem śmietankowym lub sernik jagodowy z lawendą i białą czekoladą.