To proste ciasto czekoladowe z burakiem przygotowywałam razem z moimi dziećmi. Kiedy zobaczyły, że chcę dodać buraka to zapierały się, że na pewno go nie ruszą i może być całe dla mnie. Jednak zapach, który unosił się w domu podczas pieczenia, a później wygląd tego ciasta oblanego lśniącą polewą czekoladową zachęcił je, żeby wziąć „gryza”. No i stało się… na jednym gryzie oczywiście się nie skończyło i ciasto bardzo im zasmakowało. Patrzyłam tylko jak znika szybciutko popijane mlekiem…
Składniki:
- 250 g ugotowanych buraków
- 200 ml oleju rzepakowego
- 3 duże jajka
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 g mąki pszennej
- 80 g mąki orkiszowej
- 80 g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
Czekoladowa polewa:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1/4 szklanki mleka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 59 minut
PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm
-
Najpierw w dużej misce wymieszaj mąkę pszenną, orkiszową, proszek do pieczenia, cukier, sól i kakao.
-
Ugotowane buraki pokrój na mniejsze kawałki i zblenduj na puree. Następnie dodaj jajka, olej i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej masy.
-
Połącz mokre składniki z suchymi. Wszystko razem dokładnie wymieszaj, żeby uzyskać gładką konsystencję.
-
Dno okrągłej formy o wymiarach około 20 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej do niej masę na ciasto.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 35-40 minut. „Do suchego patyczka”.
- Czekoladowa polewa:
Najpierw w misce szklanej lub metalowej umieść połamaną czekoladę i wlej mleko. Naczynie umieść na rondelku z odrobiną gotującej się wody, tak żeby woda nie dotykała miski. Czekoladę z mlekiem rozpuszczaj w kąpieli wodnej, cały czas mieszając zawartość miski, aż uzyskasz gładką, jednolitą, lejącą się konsystencję.
-
Na koniec wierzch przestudzonego ciasta oblej czekoladową polewą.
Jak Ci smakowało moje zdrowe ciasto czekoladowe z burakiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na proste ciasto dyniowe z kremem lub cytrynowe ciasto z cukinią i makiem.