Lekkie, bezglutenowe ciasto bananowe z kawałkami czekolady deserowej i dodatkiem musu z orzechów laskowych.
Idealnie nadaje się na śniadanie, czy przekąskę w ciągu dnia. To bezglutenowe ciasto bananowe, które przygotowałam nie zawiera glutenu, ponieważ użyłam do niego mąki owsianej. Możecie ją przygotować sami w kilka minut. Wystarczy zblendować zwykłe płatki owsiane. Żeby podkręcić smak dodałam odrobinę musu z orzechów laskowych. Świetnie sprawdzi się też masło z orzechów ziemnych, migdałów czy pasta tahini (sezamowa). Pamiętajcie, że najlepiej jest wykorzystać bardzo dojrzałe banany, najlepiej te, które mają już czarną skórkę. Będą bardzo słodkie, dzięki czemu można dodać mniej cukru. Dodatkowo dodałam ciemnej, deserowej czekolady oraz cukru kokosowego, który ma lekko palony, karmelowy posmak. Można go zastąpić cukrem trzcinowym. Polecam też mój przepis na chlebek bananowy ze zwykłą mąką pszenną lub czekoladowe ciasto bananowe na mące orkiszowej.
Składniki:
- 180 g płatków owsianych zwykłych
- 2 dojrzałe banany
- 50 g pastylek czekolady deserowej lub w tabliczce + do posypania wierzchu ciasta
- 1/4 szklanki oleju rzepakowego lub kokosowego
- 3 łyżki cukru kokosowego lub trzcinowego
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- łyżka masła z orzechów laskowych lub innych
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina
PORCJE: Prostokątna forma 25cm x 11cm
- Mąka owsiana:
W malakserze umieść płatki owsiane i zmiksuj do uzyskania konsystencji mąki.
- Przygotowanie masy na ciasto:
Widelcem rozgnieć banany, następnie dodaj jajka, masło orzechowe, wlej olej i wsyp cukier. Całość wymieszaj do połączenia składników. Wsyp mąkę owsianą, proszek do pieczenia i sól. Ponownie dokładnie wymieszaj lub zmiksuj. Na koniec dodaj czekoladowe pastylki lub kawałki posiekanej czekolady. Wymieszaj i masę na ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem. Możesz dodatkowo wierzch obsypać odrobiną czekolady.
- Pieczenie:
180 stopni C przez 40-45 minut – do „suchego patyczka”