Aromatyczna, esencjonalna zupa krem ze szparagów, którą przygotujesz niedużym nakładem pracy.
Jestem fanką takich zup, przede wszystkim za smak i kremową konsystencję, jak również za łatwość przyrządzenia tego dania. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc wykorzystuję go maksymalnie i zupa krem ze szparagów jest częstym gościem w mojej kuchni. Dodaję dosłownie kilka składników, tak żeby najbardziej wyczuwalne było właśnie to warzywo. Wystarczy trochę cebuli, odrobina czosnku, kilka listków świeżej bazylii i twardego sera np. Jantar. Na koniec dodaję śmietankę 18%, która nadaje zupie śmietankowego smaku, sprawia, że jest aksamitna i kremowa. Polecam Wam Śmietankę Łaciatą 18%. Idealnie nadaje się do zup czy sosów, nie warzy się w połączeniu z gorącymi potrawami. Nie wymaga hartowania i ma długo termin przydatności do spożycia. Dokładne informacje oraz wiele przepisów i inspiracji znajdziecie na stronie najlepszewkuchni.pl.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 – 3 ząbki czosnku
- mała cebula
- kilka listków świeżej bazylii
- 20 g sera Jantar
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 1-2 łyżki soku z cytryny
- sól
- czerwony pieprz
- 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 2
- Przygotuj pieczone warzywa:
W naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (wcześniej odetnij zdrewniałe końcówki). Na nie dodaj pokrojoną w krążki cebulę, ząbki czosnku w łupinach. Całość skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.
- Zmiksuj zupę na krem:
Gorące warzywa przełóż do blendera. Czosnek wcześniej wycićnij z łupinek. Dopraw solą i świeżo mielonym czerwonym pieprzem. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser Jantar oraz kilka świeżych listków bazylii. Na koniec wlej odrobinę soku z cytryny oraz 1/2 szklanki śmietanki. Zawartość zblenduj na gładki krem, jeśli zupa jest za gęsta dolej niewielką ilość gorącej wody lub bulionu.