Zupa krem ze szparagów

Zupa krem ze szparagów

Aromatyczna, esencjonalna zupa krem ze szparagów, którą przygotujesz niedużym nakładem pracy.

Jestem fanką takich zup, przede wszystkim za smak i kremową konsystencję, jak również za łatwość przyrządzenia tego dania. Sezon na szparagi jest bardzo krótki, więc wykorzystuję go maksymalnie i zupa krem ze szparagów jest częstym gościem w mojej kuchni. Dodaję dosłownie kilka składników, tak żeby najbardziej wyczuwalne było właśnie to warzywo. Wystarczy trochę cebuli, odrobina czosnku, kilka listków świeżej bazylii i twardego sera np. Jantar. Na koniec dodaję śmietankę 18%, która nadaje zupie śmietankowego smaku, sprawia, że jest aksamitna i kremowa. Polecam Wam Śmietankę Łaciatą 18%. Idealnie nadaje się do zup czy sosów, nie warzy się w połączeniu z gorącymi potrawami. Nie wymaga hartowania i ma długo termin przydatności do spożycia. Dokładne informacje oraz wiele przepisów i inspiracji znajdziecie na stronie najlepszewkuchni.pl.

Zupa krem ze szparagów

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 – 3 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 20 g sera Jantar
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1-2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • czerwony pieprz
  • 1/2 szklanki Śmietanki Łaciatej 18%

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minuty.

PORCJE: 2

  1. Przygotuj pieczone warzywa:

    W naczyniu żaroodpornym ułóż pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (wcześniej odetnij zdrewniałe końcówki). Na nie dodaj pokrojoną w krążki cebulę, ząbki czosnku w łupinach. Całość skrop oliwą z oliwek. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 30 minut.

  2. Zmiksuj zupę na krem:

    Gorące warzywa przełóż do blendera. Czosnek wcześniej wycićnij z łupinek. Dopraw solą i świeżo mielonym czerwonym pieprzem. Dodaj pokrojony na mniejsze kawałki ser Jantar oraz kilka świeżych listków bazylii. Na koniec wlej odrobinę soku z cytryny oraz 1/2 szklanki śmietanki. Zawartość zblenduj na gładki krem, jeśli zupa jest za gęsta dolej niewielką ilość gorącej wody lub bulionu.

Jak smakowała Ci moja zupa krem ze szparagów? Jeśli szukasz więcej sezonowych inspiracji ze szparagami wypróbuj mój sprawdzony przepis na roladki z kurczaka ze szparagami, pecorino i suszonymi pomidorami lub tartę ze szparagami i kozim serem.

WSPÓŁPRACA

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry