Uwielbiam szparagi, które oprócz tego że są pyszne, to także zdrowe i niskokaloryczne. Najbardziej lubię je jeść w jak najprostszej formie, bez zbytnich dodatków, tak żeby smak szparagów grał główne skrzypce. Pieczone szparagi z odrobiną parmezanu, czosnkiem i migdałami to wprost perfekcyjna, prosta w przygotowaniu przekąska, którą często serwuję kiedy rozpoczyna się „sezon szparagowy”.
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
- 2 łyżki płatków migdałowych
- sól, pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw umyj szparagi i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odkrój zdrewniałe końcówki i przełóż do naczynia do zapiekania lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
-
Warzywa dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dokładnie wetrzyj w szparagi i rozłóż je tak, żeby nie leżały na sobie. Wierzch posyp tartym parmezanem i płatkami migdałów.
-
Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.
Jak Ci smakowały moje pieczone szparagi z parmezanem i migdałami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski to sprawdź też moje przepisy na pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem, chrupiące skrzydełka z kurczaka lub ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem.