Pieczone szparagi z parmezanem i migdałami

Uwielbiam szparagi, które oprócz tego że są pyszne, to także zdrowe i niskokaloryczne. Najbardziej lubię je jeść w jak najprostszej formie, bez zbytnich dodatków, tak żeby smak szparagów grał główne skrzypce. Pieczone szparagi z odrobiną parmezanu, czosnkiem i migdałami to wprost perfekcyjna, prosta w przygotowaniu przekąska, którą często serwuję kiedy rozpoczyna się „sezon szparagowy”.

Pieczone szparagi z parmezanem, migdałami i czosnkiem

Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartego parmezanu lub grana padano
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw umyj szparagi i osusz ręcznikiem papierowym. Następnie odkrój zdrewniałe końcówki i przełóż do naczynia do zapiekania lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.

  2. Warzywa dopraw solą i pieprzem, dodaj oliwę z oliwek i przeciśnięty przez praskę czosnek. Składniki dokładnie wetrzyj w szparagi i rozłóż je tak, żeby nie leżały na sobie. Wierzch posyp tartym parmezanem i płatkami migdałów.

  3. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 15-20 minut.

Jak Ci smakowały moje pieczone szparagi z parmezanem i migdałami? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne przekąski to sprawdź też moje przepisy na pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem, chrupiące skrzydełka z kurczaka lub ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry