Ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem to danie, który pierwszy raz podano w Sztokholmie w dzielnicy Hasselbacken, stąd więc wywodzi się ich nazwa. Dzięki nacięciom są chrupiące z zewnątrz, jednak miękkie i delikatne wewnątrz. Znakomicie sprawdzą się jako dodatek do dania głównego lub samodzielna przekąska, do której można dobrać przyprawy i dodatki w dowolnej konfiguracji.
Składniki:
- 8 – 10 małych ziemniaków
- 60 g masła w temperaturze pokojowej
- ząbki czosnku (ilość w zależności od preferencji, ja użyłam 10 ząbków)
- garść listków świeżego tymianku
- 2-3 gałązki świeżego rozmarynu
- gruboziarnista sól morska
Wykonanie:
-
Najpierw w miseczce wymieszaj widelcem miękkie masło z listkami tymianku, listkami rozmarynu i gruboziarnistą solą.
-
Ziemniaki dokładnie umyj, a następnie osusz ręcznikiem papierowym.
-
Każdego ziemniaka ponacinaj, zachowując około 2-3 mm odstępu między nacięciami. Uważaj, żeby ziemniaka nie przeciąć od spodu.
-
Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia i ułóż w nim ziemniaki. W każdego ziemniaka wcieraj palcami wcześniej przygotowane ziołowe masło. Wetrzyj je również w nacięte zagłębienia. Następnie dodaj całe ząbki czosnku, bez obierania.
-
Na koniec piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 50 minut do godziny.
Jak Ci smakowały moje ziemniaki hasselback ze świeżymi ziołami i czosnkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado lub paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami.