Sałatka Lyonnaise z jajkiem i boczkiem

Kiedy przychodzi pora posiłku, a ja jestem tak głodna, że najchętniej zjadłabym wszystko co wpadnie mi pod rękę, to mam na to sposób. Jest nim zdrowa i pyszna francuska sałatka Lyonnaise. Dlaczego? Ponieważ jest banalnie szybka i prosta, a w dodatku lekka i pożywna.

Sałątka Lyonnaise z jajkiem, boczkiem i sosem vinaigrette

Składniki:

  • główka sałaty masłowej lub karbowanej
  • 50 g boczku w plastrach
  • 3 jajka
Sos vinaigrette:
  • 1 łyżeczki musztardy
  • sok z połówki cytryny
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

PORCJE: 2

  1. Najpierw plastry boczku rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 10 – 15 minut, żeby z boczku wytopił się tłuszcz i stał chrupiący.

  2. Jajka ugotuj na miękko. W tym celu gotuj je przez 3 minuty od zagotowania się wody.

  3. Sałatę umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.

  4. Sos vinaigrette:

    W słoiczku umieść musztardę, wlej oliwę i sok z cytryny. Następnie słoiczek zamknij i wstrząśnij, aż konsystencja będzie jednolita.

  5. Rozłóż sałatę na dwóch talerzach i rozsyp na niej lekko rozkruszony w palcach boczek. Na wierzchu ułóż po 3 połówki jajek.

  6. Na koniec sałatkę skrop sosem vinaigrette.

Jak Ci smakowała moja sałatka Lyonnaise z jajkiem i boczkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe posiłki, to sprawdź też moje przepisy na halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem lub zdrowa miskę z ciecierzycą, tuńczykiem i fetą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top