Kiedy przychodzi pora posiłku, a ja jestem tak głodna, że najchętniej zjadłabym wszystko co wpadnie mi pod rękę, to mam na to sposób. Jest nim zdrowa i pyszna francuska sałatka Lyonnaise. Dlaczego? Ponieważ jest banalnie szybka i prosta, a w dodatku lekka i pożywna.
Składniki:
- główka sałaty masłowej lub karbowanej
- 50 g boczku w plastrach
- 3 jajka
Sos vinaigrette:
- 1 łyżeczki musztardy
- sok z połówki cytryny
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw plastry boczku rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C. Piecz przez około 10 – 15 minut, żeby z boczku wytopił się tłuszcz i stał chrupiący.
-
Jajka ugotuj na miękko. W tym celu gotuj je przez 3 minuty od zagotowania się wody.
-
Sałatę umyj, osusz i pokrój w cienkie paski.
- Sos vinaigrette:
W słoiczku umieść musztardę, wlej oliwę i sok z cytryny. Następnie słoiczek zamknij i wstrząśnij, aż konsystencja będzie jednolita.
-
Rozłóż sałatę na dwóch talerzach i rozsyp na niej lekko rozkruszony w palcach boczek. Na wierzchu ułóż po 3 połówki jajek.
-
Na koniec sałatkę skrop sosem vinaigrette.
Jak Ci smakowała moja sałatka Lyonnaise z jajkiem i boczkiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe posiłki, to sprawdź też moje przepisy na halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem lub zdrowa miskę z ciecierzycą, tuńczykiem i fetą.