Ten szybki 20 minutowy obiad nie dość, że jest wypełniony zdrowymi składnikami, to jeszcze wygląda i smakuje obłędnie. Właśnie takie połączenia lubię najbardziej. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka, a także posiada właściwości antyoksydacyjne. W połączeniu ze słonym cypryjskim serem halloumi w sezamie i jajkiem koszulce tworzy niezwykłą kompozycję smakową, którą świetnie uzupełniają świeże warzywa i słodko – kwaśny dressing chilli.
Składniki:
- 1/4 szklanki komosy ryżowej
- garść rukoli
- kilka pomidorków cherry
- jajko
- 70 g sera halloumi
- ziarna sezamu
- olej rzepakowy do smażenia
Dressing:
- 1/2 łyżeczki miodu
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- około 5-6 cm świeżej papryczki chilli
- sól
- sok z 1/2 cytryny lub limonki
- 1/4 łyżeczki imbiru
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 1
-
Zacznij od gotowania komosy ryżowej według instrukcji na opakowaniu.
- Dressing:
Papryczkę chilli przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie drobno posiekaj. Do miseczki dodaj wszystkie składniki dressingu i dokładnie wmieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji.
- Jajko w koszulce:
W niewielkim garnku zagotuj wodę, wlej 3 łyżeczki soku z cytryny lub octu. Kiedy woda zacznie się gotować zmniejsz ogień, tak żeby lekko bulgotała. Wbij jajko do miseczki i zamieszaj wodę w garnku, tak aby powstał wir. Wtedy jednym szybkim ruchem wlej jajko do powstałego wiru i gotuj 2-3 minuty. Jajko wyjmij na talerzyk.
-
Ser halloumi pokrój w około 2 cm prostokąty i obtocz w ziarnach sezamu. Następnie ułóż je na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju. Smaż, aż ser będzie miękki, a ziarna sezamu złociste.
-
Ułóż na talerzu rukolę, następnie ugotowaną komosę ryżową i przekrojone na pół pomidorki cherry. Na środku umieść ser halloumi, a na nim jajko. Na koniec całość skrop dressingiem.
Jak Ci smakował mój ser halloumi w sezamie z komosą ryżową i jajkiem w koszulce? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe lunche, to sprawdź też moje przepisy na zdrową miskę z ciecierzycą, tuńczykiem i fetą, fit carbonarę z wędzonym łososiem lub spring rolls z kurczakiem, awokado i mango.
Nie mogę oglądać twojego bloga, bo od razu głodnieje!
Cześć, super przepis 🙂 zastapilam olej oliwą i dałam sok z pomarańczy bo akurat ani cytryny ani limonki nie mialam w domu. Sezam bardzo fajnie gra z tym serkiem. Dzięki!
Cześć, bardzo się cieszę, że Ci smakowało, z pomarańczą na pewno też pyszne 🙂