Quinoa na mleku kokosowym z malinami

Quinoa na mleku kokosowym z malinami stanowi dla mnie ostatnio alternatywę do zwykłej owsianki. Jest równie prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu minerałów i witamin a także antyoksydantów. Jeśli chodzi o dodatki to ogranicza mnie tylko wyobraźnia, szczególnie w okresie wiosenno-letnim, bogatym we wszelkiego rodzaju świeże owoce.

Quinoa na mleku kokosowym z pure z malin i borówkami

Składniki:

  • szklanka quinoa
  • szklanka mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu
  • szklanka wody
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • dwie garście malin świeżych lub mrożonych
  • świeże borówki lub inne owoce
  • wiórki kokosowe do podania (opcjonalnie)

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw komosę ryżową przepłucz na sitku pod zimną wodą. Następnie wsyp do garnka, wlej szklankę wody i szklankę mleka kokosowego. Dodaj cynamon i sól. Wymieszaj i gotuj przez około 15-20 minut na małym ogniu, aż quinoa zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę miodu, po czym ponownie wymieszaj.

  2. Maliny umieść w blenderze, dodaj łyżeczkę miodu i zmiksuj na puree.

  3. Ugotowaną komosę ryżową podziel na dwie miseczki, do każdej dodaj pure z malin. Na koniec dodaj świeże owoce sezonowe i oprósz wiórkami kokosowymi.

Jak Ci smakowała moja quinoa na mleku kokosowym z malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami lub orzechową granolę i karmelizowaną gruszkę z imbirem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry