Quinoa na mleku kokosowym z malinami stanowi dla mnie ostatnio alternatywę do zwykłej owsianki. Jest równie prosta w przygotowaniu, smaczna i przede wszystkim bardzo zdrowa. Komosa ryżowa jest bogatym źródłem białka i nienasyconych kwasów tłuszczowych, wielu minerałów i witamin a także antyoksydantów. Jeśli chodzi o dodatki to ogranicza mnie tylko wyobraźnia, szczególnie w okresie wiosenno-letnim, bogatym we wszelkiego rodzaju świeże owoce.
Składniki:
- szklanka quinoa
- szklanka mleka kokosowego
- 2 łyżeczki miodu
- szklanka wody
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki soli
- dwie garście malin świeżych lub mrożonych
- świeże borówki lub inne owoce
- wiórki kokosowe do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw komosę ryżową przepłucz na sitku pod zimną wodą. Następnie wsyp do garnka, wlej szklankę wody i szklankę mleka kokosowego. Dodaj cynamon i sól. Wymieszaj i gotuj przez około 15-20 minut na małym ogniu, aż quinoa zmięknie. Zdejmij z ognia i dodaj łyżeczkę miodu, po czym ponownie wymieszaj.
-
Maliny umieść w blenderze, dodaj łyżeczkę miodu i zmiksuj na puree.
-
Ugotowaną komosę ryżową podziel na dwie miseczki, do każdej dodaj pure z malin. Na koniec dodaj świeże owoce sezonowe i oprósz wiórkami kokosowymi.
Jak Ci smakowała moja quinoa na mleku kokosowym z malinami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe śniadania, to sprawdź też moje przepisy na płatki jaglane na mleku kokosowym z pieczonymi wiśniami lub orzechową granolę i karmelizowaną gruszkę z imbirem.