Najbardziej lubię takie desery, które nie wymagają dużo pracy, a są pyszne i zawierają świeże sezonowe owoce. Wczoraj udało mi się przygotować właśnie taki deser, czyli mini serniczki na zimno z truskawkami. Sprawdziły się idealnie na upalny dzień, bo nie dość że chłodzą, to są też kremowe, z odświeżającym musem ze świeżych truskawek i chrupiącym ciasteczkowym spodem.
Składniki:
- 400 g truskawek
- 100 ml śmietanki 30%
- 120 g mascarpone
- opakowanie śmietan fix
- łyżka soku z cytryny
- 300 g zmielonego twarogu na sernik lub śmietankowego serka typu philadelphia
- 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżeczka
- 100 g ciastek owsianych typu digestive
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 4 szklaneczki
-
Najpierw ubij dobrze schłodzoną śmietankę, następnie dodaj mascarpone, 3 łyżki cukru pudru, opakowanie śmietan fix, łyżkę soku z cytryny oraz twarogu na sernik. Wszystko razem dokładnie zmiksuj.
-
W naczyniu zblenduj 400 g truskawek, połowę wlej do masy sernikowej i zmiksuj do połączenia składników. Do pozostałej części dodaj łyżeczkę cukru pudru, wymieszaj i odstaw.
-
Ciastka zmiksuj do uzyskania konsystencji piasku.
-
Na spód szklanek wsyp po około 2 łyżki zmiksowanych ciastek. Następnie dodaj masę sernikową i uzupełnij musem truskawkowym. Na koniec wstaw do lodówki na około 4 godziny, żeby masa sernikowa lekko stężała, lub podaj od razu po przygotowaniu.
Jak Ci smakowały moje mini serniczki na zimno z truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybki i smaczne desery, to sprawdź też moje przepisy na mus z mango i czekolady lub truskawki z mascarpone i domową kruszonką.