Dzisiejszy deser to kolejny z tych bardzo prostych i jeszcze bardziej smacznych! Poznajcie sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą bez pieczenia. Uwielbiam takie serniki na zimno, do których nie trzeba dodawać żelatyny i ich piec, bo są po prostu wygodne. Zawsze szukam zamiennika żelatyny, który sprawi, że sernik stężeje. Tym razem jest to mocny alkohol, doskonale ścinający białko w mascarpone i śmietanie. Do tego sernika wybrałam śliwowicę, ponieważ świetnie komponuje się z czekoladą, a poza tym miałam ją akurat w domu.
Składniki:
Czekoladowy mus z mascarpone:
- 500 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki 30%
- 40 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu np. rumu albo whisky
- 100 g cukru pudru
- 5 łyżek kakao
- 50 g masła
- 200 g czekolady zawart. kakao 50%
- 1/4 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru waniliowego lub pasty waniliowej
Ciasteczkowy spód:
- 150 ciastek owsianych
- 20 g masła
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: okrągła forma o średnicy ok. 20 cm
- Ciasteczkowy spód:
Najpierw przygotuj ciasteczkowy spód. W tym celu w rondelku rozpuść masło. Ciastka zmiksuj w blenderze na piasek, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem. Dno małej okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ciasteczkowo – maślanej uformuj spód, dokładnie ugniatając szklanką lub łyżką. Na koniec odstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.
- Czekoladowy mus z mascarpone:
W rondelku rozpuść masło, powinno być gorące. Rondel zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Odczekaj chwilę, aż czekolada zacznie rozpuszczać się w gorącym tłuszczu i zacznij mieszać do całkowitego rozpuszczenia, żeby uzyskać gładką i lejącą się konsystencję.
-
Do czekoladowej masy dodaj 1/4 łyżeczki soli, cukier waniliowy i 5 łyżek kakao. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.
-
Do masy wlej 40 ml śliwowicy i zacznij intensywnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dodaniu alkoholu masa dość mocno zgęstnieje. Dodatek wysokoprocentowego alkoholu jest w tym przepisie niezbędny, ponieważ ściana białko, dzięki czemu sernik stężeje.
-
W misce zmiksuj mascarpone ze śmietanką 30% (śmietany wcześniej nie ubijaj). Do masy dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj.
-
Do tak przygotowanego kremu z mascarpone zacznij dodawać partiami masę czekoladową i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.
-
Gotowy mus czekoladowy przełóż do formy z wcześniej przygotowanym ciasteczkowym spodem. Wyrównaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby masa stężała.
-
Na koniec gotowy sernik udekoruj posiekaną gorzką czekoladą.
Jak Ci smakował mój sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na podwójnie czekoladowe brownie z orzechami i karmelem lub limonkowy sernik bez pieczenia, tylko 5 składników.
Czy serek i śmietanka przed ubiciem muszą być schłodzone?