Sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą

Dzisiejszy deser to kolejny z tych bardzo prostych i jeszcze bardziej smacznych! Poznajcie sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą bez pieczenia. Uwielbiam takie serniki na zimno, do których nie trzeba dodawać żelatyny i ich piec, bo są po prostu wygodne. Zawsze szukam zamiennika żelatyny, który sprawi, że sernik stężeje. Tym razem jest to mocny alkohol, doskonale ścinający białko w mascarpone i śmietanie. Do tego sernika wybrałam śliwowicę, ponieważ świetnie komponuje się z czekoladą, a poza tym miałam ją akurat w domu.

Czekoladowy sernik z mascarpone i śliwowicą

Składniki:

Czekoladowy mus z mascarpone:

  • 500 g serka mascarpone
  • 300 g śmietanki 30%
  • 40 ml śliwowicy lub innego mocnego alkoholu np. rumu albo whisky
  • 100 g cukru pudru
  • 5 łyżek kakao
  • 50 g masła
  • 200 g czekolady zawart. kakao 50%
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego lub pasty waniliowej

Ciasteczkowy spód:

  • 150 ciastek owsianych
  • 20 g masła

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: okrągła forma o średnicy ok. 20 cm

  1. Ciasteczkowy spód:

    Najpierw przygotuj ciasteczkowy spód. W tym celu w rondelku rozpuść masło. Ciastka zmiksuj w blenderze na piasek, a następnie wymieszaj z roztopionym masłem. Dno małej okrągłej formy wyłóż papierem do pieczenia. Z masy ciasteczkowo – maślanej uformuj spód, dokładnie ugniatając szklanką lub łyżką. Na koniec odstaw do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej.

  2. Czekoladowy mus z mascarpone:

    W rondelku rozpuść masło, powinno być gorące. Rondel zdejmij z ognia i dodaj posiekaną czekoladę. Odczekaj chwilę, aż czekolada zacznie rozpuszczać się w gorącym tłuszczu i zacznij mieszać do całkowitego rozpuszczenia, żeby uzyskać gładką i lejącą się konsystencję.

  3. Do czekoladowej masy dodaj 1/4 łyżeczki soli, cukier waniliowy i 5 łyżek kakao. Całość dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

  4. Do masy wlej 40 ml śliwowicy i zacznij intensywnie mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Po dodaniu alkoholu masa dość mocno zgęstnieje. Dodatek wysokoprocentowego alkoholu jest w tym przepisie niezbędny, ponieważ ściana białko, dzięki czemu sernik stężeje.

  5. W misce zmiksuj mascarpone ze śmietanką 30% (śmietany wcześniej nie ubijaj). Do masy dodaj cukier puder i ponownie zmiksuj.

  6. Do tak przygotowanego kremu z mascarpone zacznij dodawać partiami masę czekoladową i miksuj, aż uzyskasz jednolitą konsystencję.

  7. Gotowy mus czekoladowy przełóż do formy z wcześniej przygotowanym ciasteczkowym spodem. Wyrównaj, przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc do lodówki, żeby masa stężała.

  8. Na koniec gotowy sernik udekoruj posiekaną gorzką czekoladą.

Jak Ci smakował mój sernik czekoladowy z mascarpone i śliwowicą? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na podwójnie czekoladowe brownie z orzechami i karmelem lub limonkowy sernik bez pieczenia, tylko 5 składników.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry