Podpieczony, chrupiący croissant z łososiem wędzonym i jajkiem sadzonym, a całość dopełniona przez śmietankowo-ziołowy sos na bazie jogurtu naturalnego i jeszcze odrobina szczypiorku. Oto przepis na śniadanie doskonałe! Kiedy za oknem deszcz i szaruga takie kanapki pomagają dobrze rozpocząć dzień i mogą sprawić, że jednak będzie całkiem udany. A więc smacznego!
Składniki:
- 4 maślane croissanty
- 4 jajka
- 100 g wędzonego łososia
- szczypior
- olej do smażenia
- cytryna do podania
Sos ziołowo – śmietankowy:
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki serka śmietankowego typu almette
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki oregano
- 1/4 łyżeczki bazylii
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE:4
- sos ziołowo – śmietankowy:
Najpierw serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem. Następnie wlej sok z cytryny, dodaj suszone zioła, dopraw pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.
-
Usmaż jajka tak, żeby żółtko było miękkie i rozlewające się.
-
Croissanty przetnij na pół i podpiecz w piekarniku przez około 5 minut w temp. 200 stopni C.
-
Na croissantach rozsmaruj sos, ułóż plasterki łososia, a na nim po sadzonym jajku.
-
Na koniec oprósz posiekanym szczypiorkiem i skrop lekko cytryną.
Jak Ci smakował mój śniadaniowy croissant z łososiem i jajkiem sadzonym? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym, muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar lub gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym.