Croissant z łososiem i jajkiem sadzonym

Podpieczony, chrupiący croissant z łososiem wędzonym i jajkiem sadzonym, a całość dopełniona przez śmietankowo-ziołowy sos na bazie jogurtu naturalnego i jeszcze odrobina szczypiorku. Oto przepis na śniadanie doskonałe! Kiedy za oknem deszcz i szaruga takie kanapki pomagają dobrze rozpocząć dzień i mogą sprawić, że jednak będzie całkiem udany. A więc smacznego!

Croissant z łososiem i jajkiem sadzonym

Składniki:

  • 4 maślane croissanty
  • 4 jajka
  • 100 g wędzonego łososia
  • szczypior
  • olej do smażenia
  • cytryna do podania

Sos ziołowo – śmietankowy:

  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki serka śmietankowego typu almette
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • 1/4 łyżeczki bazylii
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 minut

PORCJE:4

  1. sos ziołowo – śmietankowy:

    Najpierw serek śmietankowy wymieszaj z jogurtem. Następnie wlej sok z cytryny, dodaj suszone zioła, dopraw pieprzem i wszystko dokładnie wymieszaj.

  2. Usmaż jajka tak, żeby żółtko było miękkie i rozlewające się.

  3. Croissanty przetnij na pół i podpiecz w piekarniku przez około 5 minut w temp. 200 stopni C.

  4. Na croissantach rozsmaruj sos, ułóż plasterki łososia, a na nim po sadzonym jajku.

  5. Na koniec oprósz posiekanym szczypiorkiem i skrop lekko cytryną.

Jak Ci smakował mój śniadaniowy croissant z łososiem i jajkiem sadzonym? Jeśli szukasz innych pomysłów na śniadania, to sprawdź też moje przepisy na gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym, muffinki jajeczne z szynką i serem cheddar lub gniazdka z cukinii z jajkiem sadzonym.

Leave a Comment

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top