Dzisiaj kolejny przepis z serii jabłka, a to dlatego, że od jakiegoś czasu mam wielki apetyt na te pyszne, jesienne owoce. Moja propozycja to tarta z jabłkami na mące orkiszowej. Dodałam do niej tylko dwie łyżki cukru trzcinowego, ponieważ wybrałam słodkie jabłka. Tarta jest bardzo prosta w przygotowaniu, wystarczy zrobić kruche ciasto i ułożyć cienko pokrojone jabłka, a potem tylko wstawić do piekarnika.
Składniki:
Orkiszowy spód:
- 300 g mąki orkiszowej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 60 ml zimnej wody
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka pasty waniliowej lub cukru waniliowego
- 150 g zimnego masła
Wypełnienie:
- 4 średniej wielkości jabłka
- łyżka brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
- 50 g zimnego masła
Wykonanie:
Potrzebny czas: 59 minut
PORCJE: okrągła forma do tarty o średnicy 26 cm
- Orkiszowy spód:
Najpierw mąkę orkiszową wymieszaj z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i cukrem. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło, wlej wodę i pastę waniliową. Wszystkie składniki wyrabiaj, aż utworzy się jednolite ciasto. Na koniec rozwałkuj i przełóż do okrągłej formy do pieczenia, formując spód i boki.
-
Tak przygotowany spód wstaw do lodówki, na czas przygotowywania jabłek.
- Wypełnienie:
Z każdego jabłka odkrój 2 połówki i 2 ćwiartki, następnie każdą część pokrój w półksiężyce.
-
Spód na tartę wyjmij z lodówki i ułóż w nim jabłka, skórką do góry.
-
Jabłka obsyp cynamonem.
-
Na wierzch zetrzyj na tarce zimne masło i rozprowadź równomiernie na owocach.
-
Na koniec całość oprósz brązowym cukrem.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.
-
Po upieczeniu wyjmij i odstaw do całkowitego przestygnięcia. Kiedy tarta jest jeszcze gorąca może się wydawać, że jest zbyt płynna od soku z jabłek. Po całkowitym przestygnięciu sok po części zgęstnieje i zostanie wchłonięty przez ciasto.
Jak Ci smakowała moja orkiszowa tarta z jabłkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na cynamonowo – kardamonowe kieszonki z jabłkami lub szybką tartę ze śliwkami i cukrem cynamonowym.