Grzanki w stylu greckim z pastą z awokado

Zdrowo i pysznie! Na co dzień staram się jeść właśnie tak, jednak nie zapominam o smaku, bo przecież w jedzeniu głównie o niego chodzi. Grzanki w stylu greckim z pastą z awokado to jeden z tych posiłków, który zawiera w sobie wszystko czego potrzebuję, czyli zdrowe tłuszcze, pełnoziarniste pieczywo, warzywa i ser feta, który podbija smak moich chrupiących kanapek. Jest jeszcze jeden bonus, czyli piękna prezentacja, bo mówi się, że podobno jemy oczami:)

Tosty w stylu greckim z pastą z awokado

Składniki:

  • dojrzałe awokado
  • 1-2 łyżki soku z limonki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • około 20 g sera feta
  • 1/2 małego ząbka czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 4 nieduże kromki pieczywa razowego

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 4 tosty

  1. Pasta z awokado:

    Najpierw obierz awokado ze skórki. Umieść w miseczce, dodaj sok z limonki, przeciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem. Całość rozgnieć widelcem. Do pasty z awokado wlej 1-2 łyżki oliwy z oliwek i wymieszaj.

  2. Pieczywo oblej odrobiną oliwy z oliwek lub nasmaruj masłem. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na około 15 minut.

  3. Na gotowe grzanki nałóż po 2 łyżeczki pasty z awokado i rozprowadź po pieczywie.

  4. Następnie każdego tosta oprósz rozkruszonym serem feta i ułóż na nim pokrojone pomidorki koktajlowe. Na koniec skrop oliwą z oliwek.

Jak Ci smakowały moje grzanki w stylu greckim z pastą z awokado? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe przekąski, to sprawdź też moje przepisy na chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem lub pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry