Naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz prażonym słonecznikiem

Naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz prażonym słonecznikiem, a smak dopełnia nutka świeżej mięty. Dzięki temu mamy trochę greckich smaków zamkniętych w delikatnym naleśniku. To danie możecie jeść na zimno lub na ciepło, podpieczone w piekarniku. Wtedy feta troszeczkę się rozpuści, można je też posypać odrobiną startej mozarelli. Jedno jest pewne, w obu wersjach są bardzo smakowite.

Naleśniki ze szpinakiem i fetą i prażonym słonecznikiem

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • 2 jajka
  • 200 g mąki
  • 200 ml mleka
  • olej do smażenia
  • 200 ml wody

Nadzienie:

  • 250 g świeżego szpinaku
  • spora garść ziaren słonecznika
  • 2 ząbki czosnku
  • 150 g sera feta
  • sól
  • pieprz
  • masło do smażenia
  • kilka świeżych listków mięty

Wykonanie:

PORCJE: 5-6 sztuk

  1. Ciasto naleśnikowe:

    Najpierw w naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.Pamietaj, żeby do pierwszego smażenia użyć łyżeczki oleju.

  2. Na suchej rozgrzanej patelni podpraż słonecznik, powinien być lekko zrumieniony i chrupiący. Następnie przełóż na talerzyk.

  3. Na rozgrzaną patelnię dodaj szpinak. Podsmażaj, aż odparuje woda. Następnie dodaj łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane listki mięty. Podsmażaj przez chwilę. Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.

  4. Na naleśniku rozłóż cienką warstwę podsmażonego szpinaku. Rozsyp równomiernie rozkruszony w dłoniach ser feta i posyp słonecznikiem. Naleśnika złóż w w trójkąt. Podawaj na zimno lub na ciepło, podpieczone w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 200 stopni C.

Jak Ci smakowały moje naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz prażonym słonecznikiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybki i smaczny lunch, to sprawdź też moje przepisy na makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą, orkiszową focaccię z gruszką i blue cheese lub pieczone ziemniaki z chorizo i jajkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry