Naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz prażonym słonecznikiem, a smak dopełnia nutka świeżej mięty. Dzięki temu mamy trochę greckich smaków zamkniętych w delikatnym naleśniku. To danie możecie jeść na zimno lub na ciepło, podpieczone w piekarniku. Wtedy feta troszeczkę się rozpuści, można je też posypać odrobiną startej mozarelli. Jedno jest pewne, w obu wersjach są bardzo smakowite.
Składniki:
Ciasto na naleśniki:
- 2 jajka
- 200 g mąki
- 200 ml mleka
- olej do smażenia
- 200 ml wody
Nadzienie:
- 250 g świeżego szpinaku
- spora garść ziaren słonecznika
- 2 ząbki czosnku
- 150 g sera feta
- sól
- pieprz
- masło do smażenia
- kilka świeżych listków mięty
Wykonanie:
PORCJE: 5-6 sztuk
- Ciasto naleśnikowe:
Najpierw w naczyniu wymieszaj dokładnie wszystkie składniki na gładką masę. Naleśniki smaż na dobrze rozgrzanej patelni.Pamietaj, żeby do pierwszego smażenia użyć łyżeczki oleju.
-
Na suchej rozgrzanej patelni podpraż słonecznik, powinien być lekko zrumieniony i chrupiący. Następnie przełóż na talerzyk.
-
Na rozgrzaną patelnię dodaj szpinak. Podsmażaj, aż odparuje woda. Następnie dodaj łyżkę masła, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz drobno posiekane listki mięty. Podsmażaj przez chwilę. Na koniec dopraw solą i świeżo mielonym pieprzem.
-
Na naleśniku rozłóż cienką warstwę podsmażonego szpinaku. Rozsyp równomiernie rozkruszony w dłoniach ser feta i posyp słonecznikiem. Naleśnika złóż w w trójkąt. Podawaj na zimno lub na ciepło, podpieczone w piekarniku przez kilka minut w temperaturze 200 stopni C.
Jak Ci smakowały moje naleśniki ze szpinakiem i fetą oraz prażonym słonecznikiem? Jeśli szukasz innych pomysłów na szybki i smaczny lunch, to sprawdź też moje przepisy na makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą, orkiszową focaccię z gruszką i blue cheese lub pieczone ziemniaki z chorizo i jajkiem.