Makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą

Czy Wam też brakuje lata? Jak dla mnie trwało stanowczo za krótko! Patrząc za okno na pocieszenie przygotowałam sobie pyszny, bardzo aromatyczny makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą. Ten comfort food sprawił, że od razu poczułam się lepiej i niestety trochę grubiej, hahaha…

Makaron z karmelizowaną cebulą i pieczarkami w sosie śmietanowym

Składniki:

  • 1/2 średniej cebuli
  • 250 g pieczarek
  • 200 g makaronu tagliatelle
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 3-4 łyżki soku z cytryny
  • 3 ząbki czosnku
  • natka pietruszki do podania
  • sól
  • pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 40 minut.

PORCJE: 2

  1. Najpierw na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w piórka żółtą cebulę. Cebulę smaż na średnim ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz temperaturę i smaż jeszcze przez około 20 minut, często mieszając. Na koniec cebula powinna mieć złocisto – brązowy kolor. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

  2. Skarmelizowaną cebulę przełóż na talerzyk, na patelnię dodaj łyżkę masła i pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw je solą i smaż przez chwilę na dużym ogniu, następnie zmniejsz temperaturę i podsmażaj, aż pieczarki będą złociste i lekko chrupiące. Na koniec dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem.

  3. Do pieczarek dodaj skarmelizowaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj przez minutę. Następnie wlej śmietankę i podgrzewaj, aż się zagotuje. Zredukuj delikatnie. Na koniec wlej sok z cytryny i wymieszaj.

  4. Patelnię zdejmij z palnika i dodaj ugotowany al dente makaron i wlej trochę wody po ugotowanym makaronie, jesli sos jest zbyt gęsty. Całość dokładnie wymieszaj.

  5. Na koniec podawaj z natką pietruszki i tartym parmezanem.

Jak Ci smakował mój makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne pasty, to sprawdź też moje przepisy na spaghetti z sosem szparagowym i szynką parmeńską, Alfredo z kurczakiem w wersji light lub tagliatelle z boczkiem, indykiem i jajkiem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry