Czy Wam też brakuje lata? Jak dla mnie trwało stanowczo za krótko! Patrząc za okno na pocieszenie przygotowałam sobie pyszny, bardzo aromatyczny makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą. Ten comfort food sprawił, że od razu poczułam się lepiej i niestety trochę grubiej, hahaha…
Składniki:
- 1/2 średniej cebuli
- 250 g pieczarek
- 200 g makaronu tagliatelle
- 300 ml śmietanki 30%
- 3-4 łyżki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki do podania
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Potrzebny czas: 40 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw na patelni rozgrzej 1-2 łyżki oleju i dodaj pokrojoną w piórka żółtą cebulę. Cebulę smaż na średnim ogniu przez kilka minut, następnie zmniejsz temperaturę i smaż jeszcze przez około 20 minut, często mieszając. Na koniec cebula powinna mieć złocisto – brązowy kolor. Na koniec dopraw solą i pieprzem.
-
Skarmelizowaną cebulę przełóż na talerzyk, na patelnię dodaj łyżkę masła i pokrojone w plasterki pieczarki. Dopraw je solą i smaż przez chwilę na dużym ogniu, następnie zmniejsz temperaturę i podsmażaj, aż pieczarki będą złociste i lekko chrupiące. Na koniec dopraw porządnie świeżo mielonym pieprzem.
-
Do pieczarek dodaj skarmelizowaną cebulę oraz pokrojony w plasterki czosnek. Podsmażaj przez minutę. Następnie wlej śmietankę i podgrzewaj, aż się zagotuje. Zredukuj delikatnie. Na koniec wlej sok z cytryny i wymieszaj.
-
Patelnię zdejmij z palnika i dodaj ugotowany al dente makaron i wlej trochę wody po ugotowanym makaronie, jesli sos jest zbyt gęsty. Całość dokładnie wymieszaj.
-
Na koniec podawaj z natką pietruszki i tartym parmezanem.
Jak Ci smakował mój makaron w sosie pieczarkowym z karmelizowaną cebulą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne pasty, to sprawdź też moje przepisy na spaghetti z sosem szparagowym i szynką parmeńską, Alfredo z kurczakiem w wersji light lub tagliatelle z boczkiem, indykiem i jajkiem.