Pikantna zupa tajska z krewetkami i zielonym curry to bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie, idealne na kolację, które mimo bogactwa smaków i składników przygotujesz w zaledwie 20 minut. Jeśli masz czasami ochotę zjeść coś orientalnego i pikantnego a nie masz dużo czasu na gotowanie to koniecznie wypróbuj ten przepis.
Składniki:
- 1/2 średniej wielkości cebuli
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki zielonej pasty curry (50g)
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 średnie pieczarki
- 400 ml mleka kokosowego
- około 15-20 krewetek
- 2 łyżeczki brązowego cukru
- 1 łyżka soku z limonki
- 20 g suchego makaronu ryżowego
- świeża kolendra
- szklanka wody
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
PORCJE: 3-4
-
W garnku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj przetarty przez praskę czosnek i dalej podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę i pieczarki. Dopraw solą i podsmaż.
-
Dodaj pastę curry, podsmażaj przez około minutę i wlej szklankę wody. Zagotuj, wlej mleko kokosowe i dodaj cukier, a następnie gotuj przez kilka minut.
-
Do zupy dodaj surowe krewetki (jeśli używasz mrożonych, wcześniej przelej wrzątkiem na sitku i zdejmij ogonki).
-
Gotuj przez około 3 minuty, po czym zdejmij garnek z zupą z palnika i dodaj sok z limonki.
-
Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.
-
Zupę podawaj z makaronem i świeżą kolendrą.
Jak Ci smakowała moja pikantna zupa tajska z krewetkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy to sprawdź także moje przepisy na krem ze szparagów z mlekiem kokosowym lub kremową zupę cytrynową z ryżem arborio.