Pikantna zupa tajska z krewetkami i zielonym curry

Pikantna zupa tajska z krewetkami i zielonym curry to bardzo aromatyczne i rozgrzewające danie, idealne na kolację, które mimo bogactwa smaków i składników przygotujesz w zaledwie 20 minut. Jeśli masz czasami ochotę zjeść coś orientalnego i pikantnego a nie masz dużo czasu na gotowanie to koniecznie wypróbuj ten przepis.

Pikantna zupa tajska z krewetkami i mlekiem kokosowym

Składniki:

  • 1/2 średniej wielkości cebuli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki zielonej pasty curry (50g)
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 średnie pieczarki
  • 400 ml mleka kokosowego
  • około 15-20 krewetek
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 20 g suchego makaronu ryżowego
  • świeża kolendra
  • szklanka wody

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

PORCJE: 3-4

  1. W garnku rozgrzej olej i dodaj drobno posiekaną w kostkę cebulę. Kiedy cebula się zeszkli dodaj przetarty przez praskę czosnek i dalej podsmażaj przez chwilę. Następnie dodaj pokrojoną w cienkie paski paprykę i pieczarki. Dopraw solą i podsmaż.

  2. Dodaj pastę curry, podsmażaj przez około minutę i wlej szklankę wody. Zagotuj, wlej mleko kokosowe i dodaj cukier, a następnie gotuj przez kilka minut.

  3. Do zupy dodaj surowe krewetki (jeśli używasz mrożonych, wcześniej przelej wrzątkiem na sitku i zdejmij ogonki).

  4. Gotuj przez około 3 minuty, po czym zdejmij garnek z zupą z palnika i dodaj sok z limonki.

  5. Makaron ryżowy ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

  6. Zupę podawaj z makaronem i świeżą kolendrą.

Jak Ci smakowała moja pikantna zupa tajska z krewetkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na zupy to sprawdź także moje przepisy na krem ze szparagów z mlekiem kokosowym lub kremową zupę cytrynową z ryżem arborio.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry