Pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami

Uwielbiam świeże figi, bo nie dość że są pyszne to jeszcze pięknie wyglądają i dodają potrawom charakteru. Dzisiaj zdecydowałam się wykorzystać je w zdrowym śniadaniu i przygotowałam pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami włoskimi na mleku kokosowym. Wystarczy połączyć 5 składników i odstawić do lodówki na kilka godzin. Jeśli zrobi się go w słoiczkach, to może być doskonałą zdrową przekąską do pracy. Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, znana jest od wieków ze swoich prozdrowotnych właściwości, dzięki zawartości kwasów omega, wapnia, fosforu i dużej ilości błonnika. Prawdziwy „superfood”!

Pudding chia na mleku kokosowym ze świeżymi figami i karmelizowanymi orzechami

Składniki:

  • 300 ml mleka kokosowego
  • 3 łyżki nasion chia
  • garść orzechów włoskich
  • 1 łyżka miodu
  • 3 świeże figi
  • 2 łyżki granoli

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 minut

PORCJE: 2

  1. Na suchą rozgrzaną patelnię dodaj połamane kawałki orzechów włoskich. Praż przez kilka minut, po czym dodaj łyżkę miodu i wymieszaj tak, żeby orzechy zostały pokryte miodem. Odstaw do wystygnięcia.

  2. W miseczce wymieszaj mleko kokosowe z nasionami chia. Następnie dodaj pokrojone w małą kostkę świeże figi (figi umyj, nie odbieraj).

  3. Na koniec dodaj orzechy w miodzie, wymieszaj, przykryj i wstaw do lodówki na całą noc.

  4. Pudding po wyjęciu z lodówki jeszcze raz wymieszaj i przełóż do dwóch miseczek. Do każdej dodaj po łyżce granoli i udekoruj świeżą figą.

Jak Ci smakował mój pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami włoskimi? Jeśli szukasz innych pomysłów na zdrowe i pożywne śniadanie, to sprawdź także przepisy na pieczone awokado z jajkiem, owsiane tartaletki z jogurtem i owocami lub nocną owsiankę z truskawkami i kokosem

6 thoughts on “Pudding chia z figami i karmelizowanymi orzechami”

  1. Aleksandra Załęska

    Wygląda przepysznie. Kiedyś robilam pudding z chia i wyszedł mi dosyć mdły. Muszę spróbować zrobić z twojego przepisu 🙂

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top