Owsiane tartaletki z jogurtem i owocami

Bardzo lubię na śniadanie granolę ze świeżymi owocami, jednak podawana codziennie w ten sam sposób zaczęła mi się już nudzić. A ponieważ jemy także oczami, zdecydowałam się nieco zmienić formę jej podania, tak aby wyglądała bardziej apetycznie i zachęcająco. Stąd pomysł na owsiane tartaletki z jogurtem i owocami, czyli zdrowe śniadanie, które wygląda jak słodki deser. Oczywiście w przepisie nie zabrakło słodkości w formie miodu, jednak wszystkie składniki są zdrowe i pożywne i gwarantują energetyczny początek dnia.

Owsiane tartaletki z jogurtem i owocami

Składniki:

  • 10 łyżek płatków owsianych
  • 100 g suszonych daktyli
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • jogurt grecki
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • świeże owoce sezonowe

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 9 tartaletek

  1. Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem, tylko do momentu, żeby woda przykryła daktyle. Następnie naczynie przykryj i odstaw na około 10 minut.

  2. W malakserze umieść płatki owsiane. Rozdrobnij prawie na mąkę.

  3. Następnie do płatków dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej 3 łyżki rozpuszczonego masła i miodu. Dodaj masło orzechowe. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut.

  5. Na koniec ostudzone tartaletki wypełnij jogurtem i udekoruj świeżymi owocami.
    Suche tartaletki możesz przechowywać w pojemniku przez około tydzień.

Czy moje owsiane tartaletki z jogurtem i owocami okazały się udaną propozycją na śniadanie? Sprawdź także inne z moich śniadaniowych pomysłów, jak na przykład jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub owsianka z karmelizowanym bananem i czekoladą.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry