Bardzo lubię na śniadanie granolę ze świeżymi owocami, jednak podawana codziennie w ten sam sposób zaczęła mi się już nudzić. A ponieważ jemy także oczami, zdecydowałam się nieco zmienić formę jej podania, tak aby wyglądała bardziej apetycznie i zachęcająco. Stąd pomysł na owsiane tartaletki z jogurtem i owocami, czyli zdrowe śniadanie, które wygląda jak słodki deser. Oczywiście w przepisie nie zabrakło słodkości w formie miodu, jednak wszystkie składniki są zdrowe i pożywne i gwarantują energetyczny początek dnia.

Składniki:
- 10 łyżek płatków owsianych
- 100 g suszonych daktyli
- 2 łyżki masła orzechowego
- 3 łyżki płynnego miodu
- jogurt grecki
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- świeże owoce sezonowe
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 9 tartaletek
-
Daktyle przełóż do miseczki i zalej wrzątkiem, tylko do momentu, żeby woda przykryła daktyle. Następnie naczynie przykryj i odstaw na około 10 minut.
-
W malakserze umieść płatki owsiane. Rozdrobnij prawie na mąkę.
-
Następnie do płatków dodaj daktyle wraz z wodą, w której się moczyły. Wlej 3 łyżki rozpuszczonego masła i miodu. Dodaj masło orzechowe. Całość dokładnie zmiksuj do uzyskania jednolitej konsystencji.
-
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz 25-30 minut.
-
Na koniec ostudzone tartaletki wypełnij jogurtem i udekoruj świeżymi owocami.
Suche tartaletki możesz przechowywać w pojemniku przez około tydzień.
Czy moje owsiane tartaletki z jogurtem i owocami okazały się udaną propozycją na śniadanie? Sprawdź także inne z moich śniadaniowych pomysłów, jak na przykład jajko w koszulce na toście ze szpinakiem, awokado i chilli lub owsianka z karmelizowanym bananem i czekoladą.