Lekka tarta z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto

Tarta z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto to pomysł na bardzo prostą i idealną na letnie dni przekąskę, która doskonale sprawdzi się także jako lunch lub lekka kolacja. Aby ją przygotować wystarczy tylko upiec spód i położyć na niego ricottę z aromatycznymi ziołami i soczyste, kolorowe pomidory. Dzięki nim tarta jest nie tylko pyszna, ale również ładnie i smakowicie wygląda.

Tarta z ricottą, pomidorami i pesto

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 4 duże pomidory (najlepiej kolorowe, użyłam malinowych, żółtych i koktajlowych)
  • 300 g sera ricotta
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sok z połówki cytryny
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • 1 jajko
  • sos pesto

Wykonanie:

Potrzebny czas: 25 min..

PORCJE: 4-5

  1. Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zawiń podwójnie krawędzie ciasta.

  2. Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp ziarnami sezamu.

  3. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta.

  4. Ser ricotta przełóż do miski, dodaj posiekany tymianek i sok z cytryny. Następnie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.

  5. Pomidory pokrój w plastry.

  6. Rozsmaruj ricottę na upieczonym cieście, ułóż plastry pomidorów. Na koniec skrop kilkoma łyżeczkami pesto i rozrzuć listki bazylii.

Jak Ci smakowała moja tarta z ricottą, pomidorami i pesto? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski, to sprawdź moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem lub włoską bruschettę z domowym pesto.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry