Tarta z ricottą, świeżymi pomidorami i pesto to pomysł na bardzo prostą i idealną na letnie dni przekąskę, która doskonale sprawdzi się także jako lunch lub lekka kolacja. Aby ją przygotować wystarczy tylko upiec spód i położyć na niego ricottę z aromatycznymi ziołami i soczyste, kolorowe pomidory. Dzięki nim tarta jest nie tylko pyszna, ale również ładnie i smakowicie wygląda.
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego
- 4 duże pomidory (najlepiej kolorowe, użyłam malinowych, żółtych i koktajlowych)
- 300 g sera ricotta
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sok z połówki cytryny
- kilka listków świeżej bazylii
- 2-3 łyżki ziaren sezamu
- 1 jajko
- sos pesto
Wykonanie:
Potrzebny czas: 25 minut
PORCJE: 4-5
-
Ciasto francuskie rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie zawiń podwójnie krawędzie ciasta.
-
Wierzch ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem i obsyp ziarnami sezamu.
-
Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz zgodnie z instrukcją na opakowaniu ciasta.
-
Ser ricotta przełóż do miski, dodaj posiekany tymianek i sok z cytryny. Następnie dopraw solą i pieprzem i wymieszaj.
-
Pomidory pokrój w plastry.
-
Rozsmaruj ricottę na upieczonym cieście, ułóż plastry pomidorów. Na koniec skrop kilkoma łyżeczkami pesto i rozrzuć listki bazylii.
Jak Ci smakowała moja tarta z ricottą, pomidorami i pesto? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne i zdrowe przekąski, to sprawdź moje przepisy na tartę ze szparagami i kozim serem lub włoską bruschettę z domowym pesto.