Co powiecie na kawałek ciacha o poranku? Moja propozycja to czekoladowa tarta z ricottą, wiśniami i płatkami owsianymi. Chrupiący, czekoladowy spód z dodatkiem płatków owsianych, a na wierzchu świeżutka, kremowa ricotta polana słodkim sosem wiśniowym i posypana chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie?
Składniki:
Kruchy spód z płatkami owsianymi:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki owsianej (dokładnie zmiksuj płatki owsiane)
- 2 łyżki kakao
- 150 g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- jajko
- 1/4 łyżeczki soli
Sos wiśniowy:
- 500 g świeżych lub mrożonych wiśni
- 3 łyżki cukru
- łyżeczka pasty waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
- 0,5 – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem z ricotty:
- 500 g sera ricotta
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 opakowania śmietan-fix (około 20 g)
Wykonanie:
PORCJE: Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm
- Kruchy spód z płatkami owsianymi:
Najpierw wymieszaj mąkę pszenną z mąką owsianą, solą i kakao. Wbij jajko i dodaj małe kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki dokładnie połącz i uformuj w kulę, a następnie ją spłaszcz. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na grubość około 0,5 -1 cm. Następnie tak przygotowane ciasto umieść na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód do tarty o bokach około 3 cm i ponakłuwaj go widelcem. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.
- Sos wiśniowy:
Najpierw w rondlu umieść wiśnie, dodaj cukier oraz pastę waniliową. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż część soku wyparuje. W zależności od tego ile soku pozostało dodaj od pół do łyżeczki mąki ziemniaczanej. Mąkę wcześniej najlepiej rozpuścić w odrobinie wody lub soku z cytryny, żeby w sosie nie powstały grudki. Mieszaninę wlej do wiśni i mieszaj intensywnie, aż całość lekko zgęstnieje. Tak przygotowany sos wiśniowy odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.
- Krem z ricotty:
Ricottę umieść w misce, dodaj cukier puder oraz śmietan-fix. Całość przez chwilę ubij mikserem, żeby konsystencja nabrała puszystości.
-
Na przestudzony spód wyłóż krem z ricotty. Następnie tartę przykryj i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.
-
Przed podaniem wierzch tarty oblej sosem wiśniowym i oprósz na koniec płatkami migdałów.
Jak Ci smakowała moja czekoladowa tarta z ricottą, wiśniami i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na domowe lody bananowo – truskawkowe lub Pavlovą z borówkami i truskawkami.