Czekoladowa tarta z ricottą, wiśniami i płatkami owsianymi

Co powiecie na kawałek ciacha o poranku? Moja propozycja to czekoladowa tarta z ricottą, wiśniami i płatkami owsianymi. Chrupiący, czekoladowy spód z dodatkiem płatków owsianych, a na wierzchu świeżutka, kremowa ricotta polana słodkim sosem wiśniowym i posypana chrupiącymi płatkami migdałów. Czy to nie brzmi pysznie?

Krucha tarta z płatkami owsianymi, ricottą i wiśniami w żelu

Składniki:

Kruchy spód z płatkami owsianymi:
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki owsianej (dokładnie zmiksuj płatki owsiane)
  • 2 łyżki kakao
  • 150 g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • 1/4 łyżeczki soli
Sos wiśniowy:
  • 500 g świeżych lub mrożonych wiśni
  • 3 łyżki cukru
  • łyżeczka pasty waniliowej lub opakowanie cukru waniliowego
  • 0,5 – 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Krem z ricotty:
  • 500 g sera ricotta
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 opakowania śmietan-fix (około 20 g)

Wykonanie:

PORCJE: Okrągła forma do pieczenia o średnicy 20 cm

  1. Kruchy spód z płatkami owsianymi:

    Najpierw wymieszaj mąkę pszenną z mąką owsianą, solą i kakao. Wbij jajko i dodaj małe kawałki zimnego masła. Wszystkie składniki dokładnie połącz i uformuj w kulę, a następnie ją spłaszcz. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij, rozwałkuj na grubość około 0,5 -1 cm. Następnie tak przygotowane ciasto umieść na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Uformuj spód do tarty o bokach około 3 cm i ponakłuwaj go widelcem. Na koniec piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia.

  2. Sos wiśniowy:

    Najpierw w rondlu umieść wiśnie, dodaj cukier oraz pastę waniliową. Gotuj na średnim ogniu przez około 15-20 minut, aż część soku wyparuje. W zależności od tego ile soku pozostało dodaj od pół do łyżeczki mąki ziemniaczanej. Mąkę wcześniej najlepiej rozpuścić w odrobinie wody lub soku z cytryny, żeby w sosie nie powstały grudki. Mieszaninę wlej do wiśni i mieszaj intensywnie, aż całość lekko zgęstnieje. Tak przygotowany sos wiśniowy odstaw do przestygnięcia, a następnie wstaw do lodówki.

  3. Krem z ricotty:

    Ricottę umieść w misce, dodaj cukier puder oraz śmietan-fix. Całość przez chwilę ubij mikserem, żeby konsystencja nabrała puszystości.

  4. Na przestudzony spód wyłóż krem z ricotty. Następnie tartę przykryj i wstaw do lodówki na minimum 5 godzin, a najlepiej na całą noc.

  5. Przed podaniem wierzch tarty oblej sosem wiśniowym i oprósz na koniec płatkami migdałów.

Jak Ci smakowała moja czekoladowa tarta z ricottą, wiśniami i czekoladą? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na domowe lody bananowo – truskawkowe lub Pavlovą z borówkami i truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry