Hej, czy u Was też jest tak, że w niedzielę ciacho jest obowiązkowe? Inaczej być chyba nie może, więc mam dla Was doskonały przepis na najbliższy weekend, w którym wykorzystuję nasze pyszne, leśne jagody. Jest to tarta z jagodami na kruchym cieście z serem ricotta, którą po upieczeniu skrapiam w całości słodziutkim, zdrowym miodem. Pysznie, ale nie za słodko, w sam raz do filiżanki kawy w miłym towarzystwie.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 250 g mąki
- 120 g zimnego masła
- szczypta soli
- łyżka cukru
- małe jajko
- łyżka zimnej wody
Nadzienie z ricotty:
- 250 g sera ricotta
- 2 małe jajka
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- 100 g świeżych lub mrożonych jagód
Dodatkowo:
- świeże jagody
- płynny miód
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
PORCJE: prostokątna forma do tarty o wymiarach 35 cm x 11 cm
- Kruche ciasto:
Najpierw w misce umieść kawałki zimnego masła, mąkę, cukier, dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników i uformuj kulę, po czym owiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut.
-
Po tym czasie wyjmij z lodówki i rozwałkuj, tworząc prostokąt i wyłóż ciasto do formy. Wyrównaj tworząc brzegi, a następnie ponakłuwaj widelcem.
-
Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 15 minut.
- Nadzienie z ricotty:
W naczyniu zmiksuj jajka z ricottą, cukrem waniliowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj świeże jagody i delikatnie przemieszaj łyżką. Jeśli używasz mrożonych jagód wcześniej je rozmroź i odcedź sok.
-
Nadzienie z ricotty wylej na podpieczone kruche ciasto.
-
Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.
-
Wierzch przestudzonej tarty udekoruj jagodami. Na koniec skrop płynnym miodem.
Jak Ci smakowała moja tarta z jagodami i ricottą? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Pavlovą z borówkami i truskawkami, zawijaniec drożdżowy z truskawkami lub tartę z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką.