Tarta z jagodami i ricottą

Hej, czy u Was też jest tak, że w niedzielę ciacho jest obowiązkowe? Inaczej być chyba nie może, więc mam dla Was doskonały przepis na najbliższy weekend, w którym wykorzystuję nasze pyszne, leśne jagody. Jest to tarta z jagodami na kruchym cieście z serem ricotta, którą po upieczeniu skrapiam w całości słodziutkim, zdrowym miodem. Pysznie, ale nie za słodko, w sam raz do filiżanki kawy w miłym towarzystwie.

Tarta z jagodami i ricottą

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 250 g mąki
  • 120 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • małe jajko
  • łyżka zimnej wody

Nadzienie z ricotty:

  • 250 g sera ricotta
  • 2 małe jajka
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru
  • 100 g świeżych lub mrożonych jagód

Dodatkowo:

  • świeże jagody
  • płynny miód

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 min..

PORCJE: prostokątna forma do tarty o wymiarach 35 cm x 11 cm

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw w misce umieść kawałki zimnego masła, mąkę, cukier, dodaj szczyptę soli i jajko. Wyrabiaj ciasto do połączenia składników i uformuj kulę, po czym owiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na 15 minut.

  2. Po tym czasie wyjmij z lodówki i rozwałkuj, tworząc prostokąt i wyłóż ciasto do formy. Wyrównaj tworząc brzegi, a następnie ponakłuwaj widelcem.

  3. Podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez około 15 minut.

  4. Nadzienie z ricotty:

    W naczyniu zmiksuj jajka z ricottą, cukrem waniliowym, cukrem i mąką ziemniaczaną. Następnie dodaj świeże jagody i delikatnie przemieszaj łyżką. Jeśli używasz mrożonych jagód wcześniej je rozmroź i odcedź sok.

  5. Nadzienie z ricotty wylej na podpieczone kruche ciasto.

  6. Piecz w piekarniku przez 25-30 minut w temperaturze 200 stopni C.

  7. Wierzch przestudzonej tarty udekoruj jagodami. Na koniec skrop płynnym miodem.

Jak Ci smakowała moja tarta z jagodami i ricottą? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na Pavlovą z borówkami i truskawkami, zawijaniec drożdżowy z truskawkami lub tartę z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry