Tarta ze śliwkami i bezą

Tarta ze śliwkami i bezą. Śliwki w wypiekach najbardziej lubię łączyć z kruchym maślanym ciastem i porządnie je dosłodzić. Tym razem słodyczy dodaje pyszna bezowa pianka, którą ułożyłam na tarcie śliwkowej i lekko podpiekłam. Spróbujcie tego niesamowitego połączenia smaków, naprawdę warto.

Tarta ze śliwkami i bezą

Składniki:

  • 750 g śliwek
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej
  • 170 g zimnego masła
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki wody
  • 2 żółtka

Beza:

  • 2 białka
  • 1/2 szklanki białego cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Wykonanie:

PORCJE: okrągła o średnicy 25 cm

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw w misce wymieszaj mąkę, sól i cukier puder. Dodaj żółtka i pokrojone w małą kostkę masło. Ciasto wyrabiaj rękoma, a pod koniec wlej 1-2 łyżki zimnej wody, żeby dobrze się połączyło. Uformuj kulę, zawiń w folię i wstaw do lodówki na 15 minut.

  2. Dno formy wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim dno formy wraz z bokami. Następnie wstaw do lodówki na 20 minut. Po tym czasie wyjmij i ponakłuwaj widelcem. Na spodzie ułóż papier do pieczenia i wysyp groch lub ceramiczne kulki. Spód podpiecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15 minut. Następnie wyjmij, ostrożnie zdejmij obciążenie wraz z papierem i piecz jeszcze przez 10 minut. Na koniec odstaw do przestygnięcia.

  3. W między czasie wypestkuj śliwki i pokrój je na ćwiartki. Następnie przełóż do garnka wsyp cukier i mąkę ziemniaczaną. Całość dokładnie wymieszaj. Śliwki podgotuj przez kilka minut żeby puściły sok i zgęstniały.

  4. Beza:

    W misce ubij na sztywno białka ze szczyptą soli. Następnie dodawaj małymi porcjami cukier cały czas miksując, aż się rozpuści. Na koniec wsyp mąkę ziemniaczaną i zmiksuj do połączenia składników.

  5. Na kruchym spodzie rozłóż równomiernie śliwki, a następnie masę bezową. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez 15 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 100 stopni C i piecz jeszcze 10 minut. Do pieczenia bezy użyj funkcji góra-dół.

Jak Ci smakowała moja tarta ze śliwkami i bezą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne ciasta, to sprawdź też moje przepisy na kruche ciasto z wiśniami, ciasto cytrynowe z borówkami lub prosta tarta ze śliwkami i śliwowicą.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry