Uwielbiam śliwki, najchętniej jem je świeże, ale muszą być miękkie i dojrzałe. Jeśli chodzi o ciasta to najbardziej pasują mi do kruchego, lubię je dobrze dosłodzić, najlepiej brązowym cukrem i dodać odrobinę cynamonu. Taka klasyczna tarta ze śliwkami jest bardzo prosta i pyszna. Dzięki temu, że kruche ciasto mrożę od razu po przygotowaniu, nie muszę za bardzo męczyć się z wałkowaniem spodu. Po prostu bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki ścieram je na tarce do formy do pieczenia, a potem tylko formuję palcami spód i gotowe.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300 g mąki pszennej
- 180 g zimnego masła
- szczypta soli
- 3 łyżki śmietany 30%
- małe jajko
Nadzienie śliwkowe:
- 500 g śliwek
- 20 g masła
- 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek brązowego cukru
Cukier cynamonowy:
- 2 łyżki brązowego cukru
- łyżeczka cynamonu
Wykonanie:
PORCJE: mała okrągła forma do pieczenia o średnicy 18 cm
- Kruche ciasto:
Najpierw w misce umieść mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wlej 3 łyżki śmietany i dodaj zimne pokrojone w niedużą kostkę masło. Wszystkie składniki zagniataj, aż uzyskasz elastyczną, zwartą kulę. Ciasto zawiń w folię i włóż do zamrażarki na około 40 minut.
-
Po tym czasie, wyjmij zmrożoną kulę i 3/4 części zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do formy wysmarowanej masłem. Pozostałą część zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Ciasto rozłóż po całości w okrągłej formie tworząc boki, ugnieć lekko palcami tak, żeby utworzył się spód.
-
Tak przygotowany spód do tarty piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20-25 minut.
- Nadzienie śliwkowe:
W międzyczasie śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Następnie każdą połówkę pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm
-
W rondelku rozpuść masło, garnek zdejmij z ognia, dodaj śliwki oraz brązowym cukier. Całość wymieszaj i dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj.
- Cukier cynamonowy:
w miseczce wymieszaj brązowy cukier i cynamon.
-
Na upieczony spód wyłóż nadzienie śliwkowe i wierzch posyp cukrem cynamonowym.
-
Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na tarce o średnich oczkach (ja nie zużyłam całej). Lubię kiedy nadzienia jest więcej…
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.
Jak Ci smakowała moja szybka tarta ze śliwkami i cukrem cynamonowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na proste ciasto dyniowe z kremem lub porzeczkowe crumble bars.