Szybka tarta ze śliwkami i cukrem cynamonowym

Uwielbiam śliwki, najchętniej jem je świeże, ale muszą być miękkie i dojrzałe. Jeśli chodzi o ciasta to najbardziej pasują mi do kruchego, lubię je dobrze dosłodzić, najlepiej brązowym cukrem i dodać odrobinę cynamonu. Taka klasyczna tarta ze śliwkami jest bardzo prosta i pyszna. Dzięki temu, że kruche ciasto mrożę od razu po przygotowaniu, nie muszę za bardzo męczyć się z wałkowaniem spodu. Po prostu bezpośrednio po wyjęciu z zamrażarki ścieram je na tarce do formy do pieczenia, a potem tylko formuję palcami spód i gotowe.

Szybka tarta ze śliwkami i cukrem cynamonowym

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 300 g mąki pszennej
  • 180 g zimnego masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki śmietany 30%
  • małe jajko

Nadzienie śliwkowe:

  • 500 g śliwek
  • 20 g masła
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek brązowego cukru

Cukier cynamonowy:

  • 2 łyżki brązowego cukru
  • łyżeczka cynamonu

Wykonanie:

PORCJE: mała okrągła forma do pieczenia o średnicy 18 cm

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw w misce umieść mąkę, dodaj szczyptę soli, wbij jajko, wlej 3 łyżki śmietany i dodaj zimne pokrojone w niedużą kostkę masło. Wszystkie składniki zagniataj, aż uzyskasz elastyczną, zwartą kulę. Ciasto zawiń w folię i włóż do zamrażarki na około 40 minut.

  2. Po tym czasie, wyjmij zmrożoną kulę i 3/4 części zetrzyj na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do formy wysmarowanej masłem. Pozostałą część zawiń w folię i włóż do zamrażarki. Ciasto rozłóż po całości w okrągłej formie tworząc boki, ugnieć lekko palcami tak, żeby utworzył się spód.

  3. Tak przygotowany spód do tarty piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20-25 minut.

  4. Nadzienie śliwkowe:

    W międzyczasie śliwki przekrój na pół i usuń pestki. Następnie każdą połówkę pokrój w plastry o grubości około 0,5 cm

  5. W rondelku rozpuść masło, garnek zdejmij z ognia, dodaj śliwki oraz brązowym cukier. Całość wymieszaj i dodaj mąkę ziemniaczaną i ponownie wymieszaj.

  6. Cukier cynamonowy:

    w miseczce wymieszaj brązowy cukier i cynamon.

  7. Na upieczony spód wyłóż nadzienie śliwkowe i wierzch posyp cukrem cynamonowym.

  8. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta na tarce o średnich oczkach (ja nie zużyłam całej). Lubię kiedy nadzienia jest więcej…

  9. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez około 40 minut.

Jak Ci smakowała moja szybka tarta ze śliwkami i cukrem cynamonowym? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne wypieki, to sprawdź też moje przepisy na proste ciasto dyniowe z kremem lub porzeczkowe crumble bars.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry