Karmelizowane masło dyniowe z cydrem i cynamonem

Karmelizowane masło dyniowe z cydrem i odrobiną cynamonu można wykorzystać na wiele sposobów. Taki słoiczek w sezonie jesiennym często stoi w mojej lodówce i cieszy się dużym powodzeniem. Używam go do kanapek, bułeczek z masłem, ale świetnie łączy się też z serami pleśniowymi i kozimi. Czasami dodaję je do porannej owsianki lub używam jako dipu do precelków czy pokrojonych świeżych owoców. Jednak najbardziej lubię podawać masło dyniowe jako dodatek do mięs, w szczególności do pieczonej wieprzowiny.

Karmelizowane masło dyniowe z cydrem i cynamonem

Składniki:

  • 3 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni
  • 1/2 szklanki cydru jabłkowego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
  • 1/4 szklanki brązowego cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Na patelni wymieszaj brązowy cukier z sokiem z cytryny, a następnie zacznij podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje.

  2. Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i dalej podsmażaj, mieszając od czasu do czasu. Po chwili wlej cydr jabłkowy, całość wymieszaj i zwiększ ogień.

  3. Wszystkie składniki smaż na dużym ogniu przez minutę, aż alkohol odparuje. Dodaj cynamon i wymieszaj.

  4. Następnie duś dynię pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmięknie.

  5. Jeśli po tym czasie zawartość patelni będzie zbyt wodnista. podsmsażaj jeszcze przez kilka minut, aż część wody odparuje.

  6. Na koniec całość zblenduj i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do kilku dni.

Jak Ci smakowało moje karmelizowane masło dyniowe z cydrem i cynamonem? Jeśli szukasz innych pomysłów na nietypowe przekąski, to sprawdź też moje przepisy na świeżą salsę pomidorową do nachos, pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem lub hummus w stylu greckim z fetą i warzywami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry