Karmelizowane masło dyniowe z cydrem i odrobiną cynamonu można wykorzystać na wiele sposobów. Taki słoiczek w sezonie jesiennym często stoi w mojej lodówce i cieszy się dużym powodzeniem. Używam go do kanapek, bułeczek z masłem, ale świetnie łączy się też z serami pleśniowymi i kozimi. Czasami dodaję je do porannej owsianki lub używam jako dipu do precelków czy pokrojonych świeżych owoców. Jednak najbardziej lubię podawać masło dyniowe jako dodatek do mięs, w szczególności do pieczonej wieprzowiny.
Składniki:
- 3 szklanki obranej i pokrojonej w małą kostkę dyni
- 1/2 szklanki cydru jabłkowego
- 1/2 łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
- 1/4 szklanki brązowego cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
-
Na patelni wymieszaj brązowy cukier z sokiem z cytryny, a następnie zacznij podgrzewać, aż cukier się skarmelizuje.
-
Dodaj pokrojoną w kostkę dynię i dalej podsmażaj, mieszając od czasu do czasu. Po chwili wlej cydr jabłkowy, całość wymieszaj i zwiększ ogień.
-
Wszystkie składniki smaż na dużym ogniu przez minutę, aż alkohol odparuje. Dodaj cynamon i wymieszaj.
-
Następnie duś dynię pod przykryciem przez około 15 minut, aż zmięknie.
-
Jeśli po tym czasie zawartość patelni będzie zbyt wodnista. podsmsażaj jeszcze przez kilka minut, aż część wody odparuje.
-
Na koniec całość zblenduj i przełóż do słoika. Przechowuj w lodówce do kilku dni.
Jak Ci smakowało moje karmelizowane masło dyniowe z cydrem i cynamonem? Jeśli szukasz innych pomysłów na nietypowe przekąski, to sprawdź też moje przepisy na świeżą salsę pomidorową do nachos, pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem lub hummus w stylu greckim z fetą i warzywami.
Dziękuję, podobnego przepisu właśnie szukałam.