Świeża salsa pomidorowa do nachos

Kto z Was spędza w ten weekend wieczór w domu ze znajomymi lub z Netflixem? Ręka do góry, ponieważ przygotowałam świetną świeżą przekąskę, która idealnie pasuje na taką okazję. Świeża salsa pomidorowa najlepiej smakuje z nachos lub chipsami, tylko pamiętajcie przy ich zakupie, żeby wybrać te solone, bez wzmacniaczy smaku i oleju palmowego. Możemy mieć najpyszniejszą przekąskę i do tego całkiem zdrową.

Świeża salsa pomidorowa do nachos i chipsów

Składniki:

  • 500 g pomidorów śliwkowych (rzymskich)
  • 1/2 niedużej żółtej cebuli
  • zielona papryczka jalapeno
  • ząbek czosnku
  • garść listków świeżej kolendry
  • 1/2 soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Najpierw pomidory pokrój w bardzo małą kostkę i umieść w misce. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę.

  2. Papryczkę jalapeno przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie drobno posiekaj.

  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane listki świeżej kolendry.

  4. Na koniec dopraw solą, 1/4 łyżeczki kuminu oraz wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy limonki. Całość wymieszaj.

  5. Świeżą salsę pomidorową podawaj z solonymi nachos lub chipsami.Świeża salsa pomidorowa

Jak Ci smakowała moja świeża salsa pomidorowa do nachos? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na Chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem, chrupiące skrzydełka z kurczaka lub pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Przewiń do góry