Świeża salsa pomidorowa do nachos

Kto z Was spędza w ten weekend wieczór w domu ze znajomymi lub z Netflixem? Ręka do góry, ponieważ przygotowałam świetną świeżą przekąskę, która idealnie pasuje na taką okazję. Świeża salsa pomidorowa najlepiej smakuje z nachos lub chipsami, tylko pamiętajcie przy ich zakupie, żeby wybrać te solone, bez wzmacniaczy smaku i oleju palmowego. Możemy mieć najpyszniejszą przekąskę i do tego całkiem zdrową.

Świeża salsa pomidorowa do nachos i chipsów

Składniki:

  • 500 g pomidorów śliwkowych (rzymskich)
  • 1/2 niedużej żółtej cebuli
  • zielona papryczka jalapeno
  • ząbek czosnku
  • garść listków świeżej kolendry
  • 1/2 soku z limonki
  • 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól

Wykonanie:

Potrzebny czas: 20 min..

  1. Najpierw pomidory pokrój w bardzo małą kostkę i umieść w misce. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę.

  2. Papryczkę jalapeno przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie drobno posiekaj.

  3. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane listki świeżej kolendry.

  4. Na koniec dopraw solą, 1/4 łyżeczki kuminu oraz wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy limonki. Całość wymieszaj.

  5. Świeżą salsę pomidorową podawaj z solonymi nachos lub chipsami.

Jak Ci smakowała moja świeża salsa pomidorowa do nachos? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na Chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem, chrupiące skrzydełka z kurczaka lub pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry