Kto z Was spędza w ten weekend wieczór w domu ze znajomymi lub z Netflixem? Ręka do góry, ponieważ przygotowałam świetną świeżą przekąskę, która idealnie pasuje na taką okazję. Świeża salsa pomidorowa najlepiej smakuje z nachos lub chipsami, tylko pamiętajcie przy ich zakupie, żeby wybrać te solone, bez wzmacniaczy smaku i oleju palmowego. Możemy mieć najpyszniejszą przekąskę i do tego całkiem zdrową.
Składniki:
- 500 g pomidorów śliwkowych (rzymskich)
- 1/2 niedużej żółtej cebuli
- zielona papryczka jalapeno
- ząbek czosnku
- garść listków świeżej kolendry
- 1/2 soku z limonki
- 1/4 łyżeczki kuminu (kmin rzymski)
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
Wykonanie:
Potrzebny czas: 20 minut
-
Najpierw pomidory pokrój w bardzo małą kostkę i umieść w misce. Następnie dodaj drobno posiekaną cebulę.
-
Papryczkę jalapeno przekrój wzdłuż na pół i usuń pestki. Następnie drobno posiekaj.
-
Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz drobno posiekane listki świeżej kolendry.
-
Na koniec dopraw solą, 1/4 łyżeczki kuminu oraz wlej 2-3 łyżki oliwy z oliwek i sok z połowy limonki. Całość wymieszaj.
-
Świeżą salsę pomidorową podawaj z solonymi nachos lub chipsami.
Jak Ci smakowała moja świeża salsa pomidorowa do nachos? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na Chaczapuri, czyli chlebowe łódeczki z serem i jajkiem, chrupiące skrzydełka z kurczaka lub pieczony camembert z malinami, pistacjami i rozmarynem.