Roladki z cukinii z ricottą, kurczakiem, szpinakiem i fetą

Po krótkiej wakacyjnej przerwie od gotowania udało mi się w końcu przygotować dla Was przepis, który chodził za mną już od jakiegoś czasu. Lekkie wakacyjne danie, czyli roladki z cukinii z serem ricotta, fetą i kurczakiem zapiekane w sosie pomidorowym. Po prostu palce lizać!

Zapiekane roladki z cukinii z ricottą, kurczakiem serem feta i szpinakiem

Składniki:

  • cukinia (około 400 g)
  • 2 średnie jajka
  • 100 g oryginalnego sera feta
  • 250 g mielonej piersi z kurczaka
  • 50 g świeżych liści szpinaku
  • 250 g sera ricotta
  • 300 g pasaty pomidorowej
  • 100 g mozzarelli
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Potrzebny czas: 50 minut

PORCJE: 2-3

  1. Najpierw cukinię dokładnie umyj, nie obieraj. Warzywo pokrój wzdłuż na długie, cienkie plastry. Najlepiej jest użyć mandoliny. Plastry rozłóż na talerzu, oprósz solą i odstaw, żeby cukinia puściła wodę. Następnie odlej nadmiar wody, a plastry osusz ręcznikiem papierowym.

  2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy z oliwek dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmaż przez chwilę, a następnie dodaj mielone mięso z piersi kurczaka. Podsmaż, dopraw solą, pieprzem i wsyp suszone oregano. Kiedy mięso będzie lekko zrumienione dodaj pokrojone liście szpinaku. Podsmażaj jeszcze przez chwilę, aż szpinak zmięknie. Odstaw do przestudzenia.

  3. W tym czasie w misce roztrzep jajka, a następnie wymieszaj z ricottą i drobno rozkruszonym serem feta. Do masy dodaj podsmażonego kurczaka ze szpinakiem i całość dokładnie wymieszaj.

  4. Na dno naczynia żaroodpornego wlej pasatę pomidorową, dopraw solą, pieprzem i odrobiną cukru. Następnie dokładnie wymieszaj.

  5. Na plastrze cukinii (jeśli jest zbyt cienki użyj dwóch do jednej roladki) rozsmaruj około łyżkę farszu i zwiń w roladkę. To samo zrób z pozostałymi. Układaj we wcześniej przygotowanym naczyniu żaroodpornym z sosem pomidorowym.

  6. Na koniec wierzch posyp serem mozzarella i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni C. Zapiekaj przez 20-30 minut.

Jak Ci smakowały moje zapiekane roladki z cukinii z ricottą, kurczakiem, szpinakiem i fetą? Jeśli szukasz innych pomysłów na pyszne obiady, to sprawdź też moje przepisy na roladki z kurczaka ze szparagami, pecorino i suszonymi pomidorami lub kremowy kurczaka picatta z tymiankiem i rozmarynem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top