Roladki z kurczaka ze szparagami, pecorino i suszonymi pomidorami

Po ostatnim przepisie zostało mi trochę szparagów, więc przygotowałam z nich szybki i zdrowy obiad. Powstały pyszne roladki z kurczaka, w których soczyste mięso, chrupiące szparagi i charakterystyczny smak pecorino świetnie się komponują.

roladki z kurczaka ze szparagami, suszonymi pomidorami, kaparami i serem pecorino

Składniki:

  • 2 pojedyncze filety z kurczaka
  • 6 zielonych szparagów
  • 3-4 suszone pomidory w zalewie z oleju
  • 8-10 kaparów
  • 2 plasterki (grubość około 1 cm) sera pecorino, grana padano lub parmezanu
  • sól, pieprz
  • wykałaczki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw filety opłucz pod bieżącą wodą, osusz i oczyść. Z każdego odetnij zwężającą się końcówkę (około 1/3 długości filetu), tak żeby filet nabrał kształtu prostokąta. Następnie natnij wzdłuż pozostawiając jedną stronę nie przeciętą i tworząc kieszonkę. Mięso dopraw solą i pieprzem.

  2. Szparagi umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Filet rozłóż i ułóż na nim kilka kaparów, 1-2 suszone pomidory, plaster sera pecorino, a na nim 3 szparagi. Następnie przykryj górną częścią rozciętego filetu, delikatnie ściśnij i wykałaczką zepnij mięso, żeby nie wypadła zawartość. Tak samo postępuj z drugim filetem.

  3. Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z suszonych pomidorów ułóż roladki i podsmażaj przez chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania (lub zostaw na patelni jeśli może być używana w piekarniku).

  4. Na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.

Jak Ci smakowały moje roladki z kurczaka ze szparagami, pecorino i suszonymi pomidorami? Jeśli szukasz innych pomysłów na danie główne, to sprawdź też moje przepisy na Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan lub kremowego kurczaka picatta z tymiankiem i rozmarynem.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry