Po ostatnim przepisie zostało mi trochę szparagów, więc przygotowałam z nich szybki i zdrowy obiad. Powstały pyszne roladki z kurczaka, w których soczyste mięso, chrupiące szparagi i charakterystyczny smak pecorino świetnie się komponują.
Składniki:
- 2 pojedyncze filety z kurczaka
- 6 zielonych szparagów
- 3-4 suszone pomidory w zalewie z oleju
- 8-10 kaparów
- 2 plasterki (grubość około 1 cm) sera pecorino, grana padano lub parmezanu
- sól, pieprz
- wykałaczki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 30 minut
PORCJE: 2
-
Najpierw filety opłucz pod bieżącą wodą, osusz i oczyść. Z każdego odetnij zwężającą się końcówkę (około 1/3 długości filetu), tak żeby filet nabrał kształtu prostokąta. Następnie natnij wzdłuż pozostawiając jedną stronę nie przeciętą i tworząc kieszonkę. Mięso dopraw solą i pieprzem.
-
Szparagi umyj i oderwij zdrewniałe końcówki. Filet rozłóż i ułóż na nim kilka kaparów, 1-2 suszone pomidory, plaster sera pecorino, a na nim 3 szparagi. Następnie przykryj górną częścią rozciętego filetu, delikatnie ściśnij i wykałaczką zepnij mięso, żeby nie wypadła zawartość. Tak samo postępuj z drugim filetem.
-
Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju z suszonych pomidorów ułóż roladki i podsmażaj przez chwilę, aż nabiorą złocistego koloru. Następnie przełóż do naczynia do zapiekania (lub zostaw na patelni jeśli może być używana w piekarniku).
-
Na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na około 20 minut.
Jak Ci smakowały moje roladki z kurczaka ze szparagami, pecorino i suszonymi pomidorami? Jeśli szukasz innych pomysłów na danie główne, to sprawdź też moje przepisy na Imam Bayildi, czyli nadziewany bakłażan lub kremowego kurczaka picatta z tymiankiem i rozmarynem.