Pudding z bułką maślaną, mango i winogronami

Pudding z bułką maślaną i owocami jemy najczęściej wtedy, kiedy mamy ochotę na słodkie, ale treściwie śniadanie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy tylko trochę poczekać aż się upiecze… Jednak dla takiego porannego smakołyku czasami warto uzbroić się w cierpliwość. Mój dzisiejszy przepis jest z mango i winogronami, ale to jakich użyjecie owoców jest kwestią waszej wyobraźni.

Pudding z bułką maślaną, mango i winogronami

Składniki:

  • 2,5 – 3 rogale lub bułki maślane (ok. 200 g)
  • 300 ml mleka
  • 4 średniej wielkości jajka
  • nieduże dojrzałe mango
  • około 20 sztuk bezpestkowych winogron
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kardamonu
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • masło do wysmarowania formy

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz. i 10 min..

Forma o wymiarach: 20 cm X 25 cm

  1. Najpierw formę do zapiekania wysmaruj masłem. Rogale pokrój w niedużą kostkę i rozłóż na dnie formy.

  2. Następnie na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę mango oraz winogrona (w całości).

  3. W misce roztrzep jajka z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Wlej 300 ml mleka i całość dokładnie mieszaj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę rozlej równomiernie na rogalach z owocami i delikatnie wymieszaj.

  4. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.

  5. Na koniec pudding podawaj obsypany cukrem pudrem lub polany syropem klonowym

Jak Ci smakował mój pudding z mango, winogronami i bułką maślaną? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na naleśniki z syropem pomarańczowym lub puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry