Pudding z bułką maślaną i owocami jemy najczęściej wtedy, kiedy mamy ochotę na słodkie, ale treściwie śniadanie. Jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy tylko trochę poczekać aż się upiecze… Jednak dla takiego porannego smakołyku czasami warto uzbroić się w cierpliwość. Mój dzisiejszy przepis jest z mango i winogronami, ale to jakich użyjecie owoców jest kwestią waszej wyobraźni.
Składniki:
- 2,5 – 3 rogale lub bułki maślane (ok. 200 g)
- 300 ml mleka
- 4 średniej wielkości jajka
- nieduże dojrzałe mango
- około 20 sztuk bezpestkowych winogron
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki brązowego cukru
- masło do wysmarowania formy
Wykonanie:
Potrzebny czas: 1 godzina i 10 minut
Forma o wymiarach: 20 cm X 25 cm
-
Najpierw formę do zapiekania wysmaruj masłem. Rogale pokrój w niedużą kostkę i rozłóż na dnie formy.
-
Następnie na wierzchu ułóż pokrojone w kostkę mango oraz winogrona (w całości).
-
W misce roztrzep jajka z brązowym cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodaj cynamon, kardamon, gałkę muszkatołową i wymieszaj. Wlej 300 ml mleka i całość dokładnie mieszaj do połączenia składników. Tak przygotowaną masę rozlej równomiernie na rogalach z owocami i delikatnie wymieszaj.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około godzinę.
-
Na koniec pudding podawaj obsypany cukrem pudrem lub polany syropem klonowym
Jak Ci smakował mój pudding z mango, winogronami i bułką maślaną? Jeśli szukasz innych pomysłów na słodkie śniadania, to sprawdź też moje przepisy na naleśniki z syropem pomarańczowym lub puszyste pancakes z ricottą i sosem truskawkowym.