Sałatka z krewetkami, mango, awokado i tajskim sosem chilli to kolorowa i smaczna, inspirowana smakami Tajlandii propozycja na przekąskę, którą możecie przygotować w zaledwie 15 minut. Potrzebujecie tylko 3 produktów, żeby stworzyć tą wyjątkową kompozycję smakową. Świeże i soczyste mango, maślane awokado i krewetki skąpane w słodko-kwaśnym sosie chilli łączą się doskonale i z pewnością spełnią oczekiwania największych smakoszy.

Składniki:
- dojrzałe mango
- awokado
- 200 g krewetek
- ząbek czosnku
- 1/2 świeżej papryczki chilli
- limonka
- 1 łyżeczka miodu
Wykonanie:
Potrzebny czas: 15 min..
PORCJE: 2
-
Najpierw na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, a po chwili wrzuć czosnek i podsmażaj prze krótką chwilę. Następnie dodaj świeże lub wcześniej rozmrożone i dobrze osuszone krewetki. Dopraw solą i podsmażaj około 2 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia dodaj miód i mieszaj do rozpuszczenia. Na koniec wlej sok z połowy limonki i ponownie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.
-
W tym czasie mango i awokado obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę.
-
Do salaterek dodaj mango, awokado i krewetki wraz z powstałym sosem. Podawaj z cząstką limonki.
Jak Ci smakowała moja sałatka z krewetkami, mango, awokado i tajskim sosem chilli? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado lub paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami.