Sałatka z krewetkami, mango, awokado i sosem chilli

Sałatka z krewetkami, mango, awokado i tajskim sosem chilli to kolorowa i smaczna, inspirowana smakami Tajlandii propozycja na przekąskę, którą możecie przygotować w zaledwie 15 minut. Potrzebujecie tylko 3 produktów, żeby stworzyć tą wyjątkową kompozycję smakową. Świeże i soczyste mango, maślane awokado i krewetki skąpane w słodko-kwaśnym sosie chilli łączą się doskonale i z pewnością spełnią oczekiwania największych smakoszy.

Sałatka z mango, awokado, krewetkami i sosem słodko - kwaśnym chilli

Składniki:

  • dojrzałe mango
  • awokado
  • 200 g krewetek
  • ząbek czosnku
  • 1/2 świeżej papryczki chilli
  • limonka
  • 1 łyżeczka miodu

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

PORCJE: 2

  1. Najpierw na rozgrzaną patelnię wlej oliwę z oliwek. Dodaj pokrojoną papryczkę chilli, a po chwili wrzuć czosnek i podsmażaj prze krótką chwilę. Następnie dodaj świeże lub wcześniej rozmrożone i dobrze osuszone krewetki. Dopraw solą i podsmażaj około 2 minuty. Po tym czasie patelnię zdejmij z ognia dodaj miód i mieszaj do rozpuszczenia. Na koniec wlej sok z połowy limonki i ponownie wymieszaj. Odstaw do przestygnięcia.

  2. W tym czasie mango i awokado obierz ze skórki i pokrój w średniej wielkości kostkę.

  3. Do salaterek dodaj mango, awokado i krewetki wraz z powstałym sosem. Podawaj z cząstką limonki.

Jak Ci smakowała moja sałatka z krewetkami, mango, awokado i tajskim sosem chilli? Jeśli szukasz innych pomysłów na przekąski, to sprawdź też moje przepisy na zdrowe frytki z batatów z dipem z awokado lub paluchy z kurczakiem, fetą i suszonymi pomidorami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry