Nawet jeśli mamy zimę za oknem, to nigdy nie jest za chłodno na włoskie semifreddo z malinami i ciastkami. Semifreddo to prawdziwie włoski deser lodowy w pełnym tego słowa znaczeniu. Od klasycznych lodów różni się tym, że nie jest do końca zamrożony ze względu na fakt, iż w jego skład wchodzi włoska beza, która zawiera dużą ilość cukru, nadając deserowi delikatnej i zmysłowej konsystencji.
Składniki:
- 330 ml śmietany 30%
- 4 żółtka
- 2 białka
- 1 łyżka cukru + 2 łyżki cukru pudru
- 30 g kruchych maślanych ciastek
- 100 g malin (mrożonych lub świeżych) + 100 g do podania
Wykonanie:
Keksówka 18 x 9 cm
-
Zacznij od zagotowania niewielkiej ilości wody w garnku. W tym czasie w szklanej misce zacznij ucierać żółtka z łyżką cukru. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować i wytwarzać parę, zmniejsz ogień i ustaw miskę na garnku. Ucieraj żółtka przez około 5 minut, tak żeby powstała gładka, lejąca się, puszysta masa. Powinna zmienić kolor na prawie biały. Miskę zdejmij z garnka i odstaw do przestygnięcia.
-
W naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Następnie połącz z masą z żółtek i cukru.
-
W misce ubij 2 białka na sztywną pianę, dodaj partiami 2 łyżki cukru pudru, cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i lśniąca, jak na bezę.
-
Masę bezową wymieszaj z wcześniej przygotowaną mieszaniną z żółtek i śmietany.
-
Keksówkę o wymiarach dna 18 x 9 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy. Na niej poukładaj połowę rozkruszonych w dłoniach kawałków ciastek i połowę porcji malin, po czym delikatnie wmieszaj w masę. Wylej kolejną warstwę masy śmietanowo – bezowej i ponownie powtórz całą czynność. Formę przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 4-5 godzin.
-
Semifreddo podawaj udekorowane pozostałymi malinami (jeśli używasz mrożonych, wyjmij z zamrażarki na 15 minut przed podaniem).
Zaintrygował mnie twój przepis. Muszę wypróbować.
Spróbuj koniecznie, idelane akurat na lato 🙂
Czy można ubijać sparzone jajka normalnie i pominąć ubijanie na parze?
Cześć! Ucieranie żółtek z cukrem na parze powoduje, że cukier lepiej się rozpuszcza, a żółtko delikatnie gęstnieje. Nie wiem jak by to wyszło z wcześniej sparzonymi zółtkami.
Najladniejsze Semifredo???
Cudenko!!!
Pozdrawiam.
dziękuję 🙂
Zastanawia mnie czy zamiast ciasteczek maślanych dodać małe biszkopciki w całości są delikatniejsze ale może za delikatne i zrobi się ciapa co o tym myślisz ?
Myślę, że będzie ok 🙂
jak długo może Semifreddo być w zamrażarce? 🙂 pytam z ciekawości …. chociaż pewnie długo tam nie będzie stało :)))) Pozdrowienia
2-3 tygodnie może postać 🙂