Semifreddo z malinami i ciasteczkami

Nawet jeśli mamy zimę za oknem, to nigdy nie jest za chłodno na włoskie semifreddo z malinami i ciastkami. Semifreddo to prawdziwie włoski deser lodowy w pełnym tego słowa znaczeniu. Od klasycznych lodów różni się tym, że nie jest do końca zamrożony ze względu na fakt, iż w jego skład wchodzi włoska beza, która zawiera dużą ilość cukru, nadając deserowi delikatnej i zmysłowej konsystencji.

Semifreddo z malinami i ciasteczkami

Składniki:

  • 330 ml śmietany 30%
  • 4 żółtka
  • 2 białka
  • 1 łyżka cukru + 2 łyżki cukru pudru
  • 30 g kruchych maślanych ciastek
  • 100 g malin (mrożonych lub świeżych) + 100 g do podania

Wykonanie:

Keksówka 18 x 9 cm

  1. Zacznij od zagotowania niewielkiej ilości wody w garnku. W tym czasie w szklanej misce zacznij ucierać żółtka z łyżką cukru. Kiedy woda w garnku zacznie się gotować i wytwarzać parę, zmniejsz ogień i ustaw miskę na garnku. Ucieraj żółtka przez około 5 minut, tak żeby powstała gładka, lejąca się, puszysta masa. Powinna zmienić kolor na prawie biały. Miskę zdejmij z garnka i odstaw do przestygnięcia.

  2. W naczyniu ubij dobrze schłodzoną śmietanę. Następnie połącz z masą z żółtek i cukru.

  3. W misce ubij 2 białka na sztywną pianę, dodaj partiami 2 łyżki cukru pudru, cały czas ubijając na wysokich obrotach, aż masa będzie gęsta i lśniąca, jak na bezę.

  4. Masę bezową wymieszaj z wcześniej przygotowaną mieszaniną z żółtek i śmietany.

  5. Keksówkę o wymiarach dna 18 x 9 cm wyłóż papierem do pieczenia i wlej połowę masy. Na niej poukładaj połowę rozkruszonych w dłoniach kawałków ciastek i połowę porcji malin, po czym delikatnie wmieszaj w masę. Wylej kolejną warstwę masy śmietanowo – bezowej i ponownie powtórz całą czynność. Formę przykryj papierem do pieczenia i wstaw do zamrażarki na 4-5 godzin.

  6. Semifreddo podawaj udekorowane pozostałymi malinami (jeśli używasz mrożonych, wyjmij z zamrażarki na 15 minut przed podaniem).

Jak Ci smakowało moje semifreddo z malinami i ciasteczkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na limonkowy sernik bez pieczenia lub klasyczne włoskie tiramisu.

10 thoughts on “Semifreddo z malinami i ciasteczkami”

    1. Cześć! Ucieranie żółtek z cukrem na parze powoduje, że cukier lepiej się rozpuszcza, a żółtko delikatnie gęstnieje. Nie wiem jak by to wyszło z wcześniej sparzonymi zółtkami.

  1. Zastanawia mnie czy zamiast ciasteczek maślanych dodać małe biszkopciki w całości są delikatniejsze ale może za delikatne i zrobi się ciapa co o tym myślisz ?

  2. jak długo może Semifreddo być w zamrażarce? 🙂 pytam z ciekawości …. chociaż pewnie długo tam nie będzie stało :)))) Pozdrowienia

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry