Klasyczne włoskie tiramisu

Tiramisu to klasyka włoskich deserów. Może się wydawać trochę oklepane i mało wymyślne, ale jest to jeden z niewielu deserów z kawą, za którym wprost przepadam. Mój przepis jest bardzo klasyczny i prosty. Nie ma w nim bitej śmietany, ale za to są jajka, tak jak w oryginalnych włoskich przepisach. Właśnie takie pyszne tiramisu miałam okazję spróbować w regionie Treviso we Włoszech, skąd wywodzi się ten deser.

Najlepsze oryginalne włoskie tiramisu

Składniki:

  • 15-20 podłużnych biszkoptów
  • 200 ml mocnego espresso
  • 5 łyżek whisky
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 60 g gorzkiej czekolady
  • 250 g mascarpone

Wykonanie:

Potrzebny czas: 30 min..

  1. Najpierw zaparz podwójne espresso i przedłuż wodą do 200 ml. Do gorącej kawy dodaj brandy. Odstaw na później.

  2. W misce mikserem utrzyj 3 żółtka z cukrem, aż masa będzie bladożółta, lekko puszysta i lejąca. Następnie dodaj mascarpone i wymieszaj do połączenia składników.

  3. W kolejnym naczynia ubij 3 białka na sztywno.

  4. Ubite białka delikatnie wmieszaj do masy z mascarpone, żeby uzyskać jednolitą, lejącą się konsystencję.

  5. Gorzką czekoladę posiekaj drobno lub zetrzyj na tarce o średnich oczkach.

  6. W szklaneczkach lub w jednym naczyniu układaj warstwy deseru na przemian. Zacznij od biszkoptów, które wcześniej nasącz w kawie. Następnie ułóż warstwę kremu, oprósz lekko czekoladą i ponownie ułóż nasączone kawą biszkopty, a na nie znowu krem. Na koniec udekoruj czekoladą. Wstaw do lodówki do schłodzenia, żeby warstwy mogły się „przegryźć”

Jeśli smakowało Ci moje klasyczne włoskie tiramisu i szukasz innych pomysłów na desery, to sprawdź też moje przepisy na mus czekoladowy z awokado i pistacjami lub torcik cytrynowy z jagodami.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry