Ta kawa mrożona z syropem gruszkowym i wanilią to zdecydowanie hit moich tegorocznych wakacji. W zasadzie jest to pobudzająca kawa i słodki deser w jednym. Zamiast zwykłych kostek lodu zawiera kostki zamrożonego espresso, które zalewam lekko ciepłym spienionym mlekiem. Jest to zupełnie inny sposób przyrządzania mrożonej kawy, dzięki któremu mamy pewność, że nie będzie ona rozwodniona. Na koniec dodatek bitej śmietany i mojego ulubionego syropu gruszka z wanilią, które doskonale ze sobą współgrają i zmieniają całość w pyszny i słodki deser.

Składniki:
- 4-5 filiżanek espresso, przedłużonych odrobiną wody
- mleko
- ulubiony syrop (u mnie gruszka z wanilią)
- bita śmietana
Wykonanie:
PORCJE: 2
- Mrożone kostki kawy:
Najpierw do pojemnika na kostki lodu wlej zaparzone i przestudzone espresso i wstaw do zamrażarki na noc.
-
Dwie nieduże szklanki o pojemności 210 ml wypełnij kostkami zamrożonej kawy.
-
Wlej po około 60 ml mleka do każdej szklanki, jeśli masz możliwość, to możesz je dodatkowo spienić.
-
Szklanki z kawą uzupełnij bitą śmietaną, a na koniec wlej po 20 ml syropu. Gotowe.
Jak Ci smakowała moja kawa mrożona z syropem gruszkowym i wanilią? Jeśli szukasz innych pomysłów na orzeźwiające napoje, to sprawdź też moje przepisy na lemoniadę rabarbarową z truskawkami lub imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu.