Porzeczkowe crumble bars

Porzeczkowe crumble bars są przepyszne, kto jeszcze nie jadł niech koniecznie ich spróbuje! Maślane kruche ciasto z dodatkiem płatków owsianych połączone z kwaśną czerwona porzeczką, a na koniec wieńcząca dzieło słodka kruszonka. Idealnie chrupiące crumble bars to jeden z mich ulubionych smaków tego lata.

Kruche ciasto z płatkami owsianymi porzeczkami i kruszonką

Składniki:

Ciasto:

  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g mąki owsianej
  • 100 g brązowego cukru
  • 180 g zimnego masła

Wypełnienie:

  • 250 g czerwonych porzeczek
  • 100 g brązowego cukru
  • łyżka mąki kukurydzianej

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godz..

PORCJE: Forma do pieczenia o wymiarach 24 x 18 cm

  1. Ciasto:

    Najpierw wymieszaj mąkę pszenną, owsianą i brązowy cukier. Następnie dodaj pokrojone w kostkę zimne masło. Wyrób ciasto rękoma, aż będzie elastyczne i uformuj z niego kulę. Zawiń w folię spożywczą i włóż do zamrażarki na 20 minut.

  2. Wypełnienie:

    W rondelku wymieszaj porzeczki z cukrem. Następnie gotuj przez kilka minut na dużym ogniu. Zdejmij z ognia i dodaj mąkę kukurydzianą, cały czas intensywnie mieszając. Zagotuj ponownie i mieszaj, aż owoce zgęstnieją. Jeśli będą zbyt gęste dodaj odrobinę wody, a jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki kukurydzianej. Całość możesz na koniec zmiksować, gdy preferujesz gładszą konsystencję owoców.

  3. Dno formy o wymiarach 24 x 18 cm wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem. 2/3 lekko zmrożonego ciasta zetrzyj na tarce o grubych oczkach wprost do przygotowanej przygotowanego naczynia. Następnie rozprowadź równomiernie i uformuj palcami twardy spód lub użyj szklanki. Pozostałą część ciasta zawiń w folię i włóż do lodówki.

  4. Ciasto piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C, przez 20-25 minut, aż będzie zrumienione.

  5. Na upieczonym spodzie rozprowadź porzeczki. Na koniec zetrzyj pozostałą część ciasta i rozprowadź równomiernie.

  6. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 20-25 minut z funkcją termoobieg + grzałka górna. Po upieczeniu odstaw do całkowitego przestygnięcia. Na koniec ciasto pokrój w nieduże kwadraty, żeby powstały crumble bars.

Jak Ci smakowały moje porzeczkowe crumble bars? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na czekoladową tartę z ricottą, wiśniami i płatkami owsianymi lub zawijaniec drożdżowy z truskawkami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Przewiń do góry