Zawijaniec drożdżowy z domowym dżemem truskawkowym jest puszysty i wilgotny, a zapach po jego pieczeniu unosił się w moim mieszkaniu jeszcze przez długi czas, chociaż samo ciasto zniknęło momentalnie. Bardzo lubię zjeść je na śniadanie z dodatkiem jogurtu lub świeżymi truskawkami i koniecznie filiżanką dobrej kawy.
Składniki:
Ciasto drożdzowe:
- 240 ml mleka
- 40 g świeżych drożdży
- 500 g mąki + 3 czubate łyżki do rozczynu
- 2 małe jajka lub 1 duże + jajko do nasmarowania ciasta
- 100 g masła + do wysmarowania formy do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 130 g cukru + 2 łyżki do rozczynu
- cukier puder do podania
Dżem truskawkowy:
- 300 g świeżych truskawek lub mrożonych
- opakowanie cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Potrzebny czas: 4 godziny
PORCJE: okrągła forma do pieczenia o średnicy 21 cm
- Rozczyn:
W garnku podgrzej mleko, tak żeby było ciepłe, ale nie gorące. Dodaj 3 czubate łyżki mąki, 2 łyżki cukru i rozkrusz 40 g świeżych drożdży. Wymieszaj do rozpuszczenia składników. Garnek przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 15 minut, aż drożdże zaczną „pracować”.
-
W międzyczasie w rondelku rozpuść 100 g masła i odstaw do przestygnięcia.
- Ciasto drożdżowe:
Najpierw w misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Następnie wlej wcześniej przygotowany rozczyn, przestudzone masło i dodaj 2 małe jajka. Ciasto mieszaj łyżką do połączenia składników, a następnie zacznij wyrabiać ręką, aż stanie się elastyczne. Wyrobioną masę pozostaw w misce, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na około 2 godziny.
- Dżem truskawkowy:
Truskawki umyj, oderwij szypułki i pokrój w kostkę. Owoce umieść w rondlu dodaj 2 łyżki cukru i opakowanie cukru waniliowego. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj na średnim ogniu, aż truskawki puszczą sok i zmiękną. Gotuj jeszcze przez kilka minut, żeby zredukować część płynu. Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z sokiem z cytryny (dzięki temu w dżemie nie będzie grudek mąki) i dodaj do truskawek. Cały czas mieszając gotuj przez minutę, po czym odstaw do przestygnięcia. -
Wyrośnięte ciasto wyłóż na stolnicę podsypaną mąką i zagniataj przez chwilę. Następnie rozwałkuj na jak najdłuższy prostokąt zachowując około 2 cm grubości i około 20 cm wysokości. Na cieście rozsmaruj dżem truskawkowy pozostawiając odstęp od krańców ciasta, które nasmaruj roztrzepanym jajkiem.
-
Ciasto zwijaj w rulon zaczynając od dolnej dłuższej części. Tak przygotowaną roladę zwiń w ślimaka, nie ściskaj mocno ciasta. Następnie delikatnie przełóż do formy porządnie wysmarowanej masłem. Nasmaruj roztrzepanym jajkiem, formę przykryj ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.
-
Piecz w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C przez 40-50 minut. Na koniec podawaj oprószone cukrem pudrem.