Tarta z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką

U mnie w domu stało się już tradycją, że na niedzielę musi być ciasto. W sobotę robimy z rodzinką burzę mózgów i zastanawiamy się wspólnie, jaki wypiek przygotować tym razem. Ponieważ zaczyna się sezon na rabarbar to wczoraj powstała tarta z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką. Zrobiłam ją pierwszy raz i wyszła taka pyszna, że zniknęła w całości już w sobotę wieczorem i niestety nie dotrwała do niedzieli… Także dzisiaj znów czeka mnie pieczenie. Macie może jakieś pomysły?

Tarta z rabarbarem, truskawkami i kruszonką

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • małe jajko
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zimnego masła
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Wypełnienie:

  • 2 średnie łodygi rabarbaru
  • około 15 średnich truskawek
  • 5 łyżek cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • opakowanie cukru waniliowego

Kruszonka:

  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • łyżka cukru
  • 50 g zimnego masła

Wykonanie:

Potrzebny czas: 1 godzina i 30 minut

PORCJE: mała okrągła forma o średnicy 21 cm, jeśli użyjesz większej zwiększ ilość składników o połowę. W kruchym cieście pozostaw 1 jajko.

  1. Kruche ciasto:

    Najpierw w misce połącz wszystkie składniki i ucieraj palcami do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie ciasto rozwałkuj i włóż do formy z dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Uformuj spód o grubość około 1,5 cm z brzegami o wysokości 3 cm. Na koniec spód ciasta ponakłuwaj widelcem i wstaw do zamrażarki na 10 minut.

  2. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na około 12-15 minut.

  3. Wypełnienie:

    Najpierw rabarbar umyj, obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę. Truskawki umyj, oderwij szypułki i pokrój w plasterki. Owoce umieść w misce, dodaj cukier, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Całość wymieszaj do połączenia składników.

  4. Kruszonka:

    W naczyniu połącz zimne masło z mąką i cukrem. Ucieraj palcami, aż uzyskasz grudki o różnej wielkości i strukturze.

  5. Na upieczonym kruchym spodzie rozłóż równomiernie nadzienie owocowe, a wierzch obsyp kruszonką.

  6. Na koniec wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C i piecz przez 40 – 45 minut.

Jak Ci smakowała moja tarta z rabarbarem i truskawkami pod kruszonką? Jeśli szukasz innych pomysłów na wypieki, to sprawdź też moje przepisy na pudding z bułką maślaną, mango i winogronami, gallette z wiśniami i migdałami lub pizzę brownie z kremem i owocami.

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top