Rossini, czyli prosecco z truskawkami

Czy są tu miłośnicy letnich koktajli na bazie prosecco? Dzisiaj kupiłam soczyste i słodkie truskawki, a skoro jest piątek, to postanowiłam przygotować pyszny koktajl. Rossini to wywodzący się z regionu Wenecji drink wykorzystujący klasyczne połączenie truskawek z winem musującym. Delektując się tym pysznym koktajlem ze świeżymi, pachnącymi truskawkami i wytrawnym, puszczającym bąbelki prosecco przenoszę się w wyobraźni do jednej z wąskich, urokliwych weneckich uliczek lub kawiarni nad Canale Grande… Ale się rozmarzyłam…

Rossini, czyli Prosecco z truskawkami

Składniki:

  • 300 g świeżych truskawek
  • łyżeczka cukru pudru
  • wytrawne prosecco

Wykonanie:

Potrzebny czas: 15 min..

  1. Truskawki dokładnie zblenduj z cukrem pudrem. Następnie przelej przez sitko o drobnych oczkach, żeby oddzielić pestki. Przygotowany mus truskawkowy możesz schować na pół godziny do lodówki, żeby go schłodzić, albo użyj od razu.

  2. Do kieliszka lub szklanki wlej truskawki, około 1/3 pojemności szklanki. Następnie dopełnij schłodzonym prosecco. Najlepiej lać po ściance szklanki, żeby wino się nie pieniło oraz uzyskać efekt 2 warstw. Na koniec zawartość szklanki wymieszaj łyżeczką, ale zrób to ostrożnie, ponieważ koktajl zacznie się pienić.

Jak Ci smakowało moje Rossini, czyli prosecco z truskawkami? Jeśli szukasz innych pomysłów na napoje, to sprawdź też moje przepisy na mandarynkowy whisky sour z pianką, imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu lub orzeźwiające espresso z tonikiem.

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Przewiń do góry