Mandarynkowy whisky sour z pianką to koktajl, którym możecie się delektować nie tylko wychodząc na miasto. Wystarczy, że macie w domu shaker. Tą klasyczną mieszankę opartą o whisky, sok z cytryny i cukier można modyfikować według własnych preferencji. Ja w swojej wersji użyłam mandarynek, ponieważ najbardziej kojarzą mi się ze świętami i nowym rokiem. Dodatek białka nadaje koktajlowi gładkiej struktury, a dzięki uzyskanej piance także walorów estetycznych.

Składniki:
- 100 ml soku wyciśniętego z mandarynek
- 120 ml whisky
- 30 ml soku wyciśniętego z cytryny
- 1 kurze białko
- 2 łyżki syropu cukrowego (1 łyżka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)
- kostki lodu do shakera
- skórka z 1 mandarynki
Wykonanie:
Potrzebny czas: 10 min..
PORCJE: 3 ( kieliszki 90 ml)
-
Najpierw wyciśnij w odpowiednich proporcjach sok z mandarynek i cytryny i wlej do shakera.
-
Następnie przygotuj syrop cukrowy. W tym celu rozpuść biały cukier w gorącej wodzie w proporcjach 1:2. Po ostygnięciu dodaj 2 łyżki syropu do soku.
-
Do shakera wlej whisky i wbij białko z jednego jajka. Całość wstrząśnij, następnie otwórz shaker i uzupełnij kilkoma kostkami lodu. Ponownie wstrząśnij. Postępując w ten sposób uzyskasz idealną piankę z białka.
-
Koktajl przelej do kieliszków. Na koniec wyciśnij esencję z wyparzonej skórki mandarynki i wrzuć po kawałku do każdego kieliszka.
Jak Ci smakował mój mandarynkowy whisky sour z pianką? Jeśli szukasz innych pomysłów na napoje, to sprawdź też mój przepis na imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu.
oooo… Wszystko akurat mam, więc chętnie spróbuję!