Mandarynkowy whisky sour z pianką

Mandarynkowy whisky sour z pianką to koktajl, którym możecie się delektować nie tylko wychodząc na miasto. Wystarczy, że macie w domu shaker. Tą klasyczną mieszankę opartą o whisky, sok z cytryny i cukier można modyfikować według własnych preferencji. Ja w swojej wersji użyłam mandarynek, ponieważ najbardziej kojarzą mi się ze świętami i nowym rokiem. Dodatek białka nadaje koktajlowi gładkiej struktury, a dzięki uzyskanej piance także walorów estetycznych.

Mandarynkowe whisky sour z pianką

Składniki:

  • 100 ml soku wyciśniętego z mandarynek
  • 120 ml whisky
  • 30 ml soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 kurze białko
  • 2 łyżki syropu cukrowego (1 łyżka cukru rozpuszczona w 2 łyżkach gorącej wody)
  • kostki lodu do shakera
  • skórka z 1 mandarynki

Wykonanie:

Potrzebny czas: 10 min..

PORCJE: 3 ( kieliszki 90 ml)

  1. Najpierw wyciśnij w odpowiednich proporcjach sok z mandarynek i cytryny i wlej do shakera.

  2. Następnie przygotuj syrop cukrowy. W tym celu rozpuść biały cukier w gorącej wodzie w proporcjach 1:2. Po ostygnięciu dodaj 2 łyżki syropu do soku.

  3. Do shakera wlej whisky i wbij białko z jednego jajka. Całość wstrząśnij, następnie otwórz shaker i uzupełnij kilkoma kostkami lodu. Ponownie wstrząśnij. Postępując w ten sposób uzyskasz idealną piankę z białka.

  4. Koktajl przelej do kieliszków. Na koniec wyciśnij esencję z wyparzonej skórki mandarynki i wrzuć po kawałku do każdego kieliszka.

Jak Ci smakował mój mandarynkowy whisky sour z pianką? Jeśli szukasz innych pomysłów na napoje, to sprawdź też mój przepis na imbirowy poncz z cydrem i sokiem z granatu.

1 thoughts on “Mandarynkowy whisky sour z pianką”

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Scroll to Top