Czy może być coś lepszego niż kruchy spód z lejącym się słonym karmelem oblanym deserową czekoladą? Ja takie smaki po prostu uwielbiam, więc to ciasto polecam Wam szczególnie. Tarta ze słonym karmelem i czekoladą sprawdzi się doskonale zarówno na świątecznym jak i sylwestrowym stole, ale bez żadnej okazji smakuje tak samo dobrze.
Składniki:
Kruche ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 80 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Słony karmel:
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki wody
- 50 g masła
- 1/2 szklanki śmietanki 30%
- 1 płaska łyżeczka soli
Polewa czekoladowa:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1/2 szklanki mleka
Wykonanie:
Potrzebny czas: 50 minut
- Kruche ciasto:
Do miski wsyp mąkę i szczyptę soli. Następnie dodaj pokrojone w małą kostkę zimne masło oraz wbij jajko. Całość ucieraj palcami, a następnie zagnieć i uformuj kulę. Zawiń w papier do pieczenia i wstaw do lodówki na około 20 minut.
-
Po tym czasie schłodzone ciasto rozwałkuj pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia. Wałkując utwórz kształt koła. Ciasto przełóż do okrągłej formy o średnicy 28 cm i wyrównaj palcami tak, żeby utworzyć bok o wysokości 2-3 cm. Ciasto ponakuwaj widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C na 15-20 minut (powinno być lekko zrumienione).
- Słony karmel
W rondelku umieść wodę i cukier. Podgrzewaj na małym ogniu do momentu, aż cukier rozpuści się. Dodaj masło i mieszaj do całkowitego rozpuszczenia. Następnie całość zagotuj i przestań mieszać. Gotuj około 15-20 minut (pamiętaj żeby nie mieszać w tym czasie – aby uniknąć krystalizacji cukru).
-
Rondel zdejmij z palnika i wlej powoli śmietanę (uważaj w tym kroku, ponieważ karmel jest bardzo gorący i bulgocze ). Następnie szybko wymieszaj śmietanę z karmelem, dodaj sól i ponownie wymieszaj do połączenia składników. Karmel odstaw do całkowitego przestygnięcia.
- Polewa czekoladowa:
W rondelku podgrzej mleko, aż będzie gorące, nie doprowadzaj do wrzenia. Zdejmij z ognia i dodaj połamaną czekoladę. Odczekaj kilkanaście sekund i zacznij intensywnie mieszać do rozpuszczenia czekolady. Konsystencja powinna być gładka i lejąca. Możesz w tym czasie bardzo delikatnie podgrzewać czekoladę do całkowitego rozpuszczenia, uważając, żeby jej nie przypalić. Odstaw do ostygnięcia.
-
Kiedy już wszystkie części tarty będą gotowe i schłodzone możesz je połączyć. Na kruchy spód wylej słony karmel, wyrównaj, a następnie wylej polewę czekoladową. Ciasto przykryj folią i wstaw do lodówki, najlepiej na całą noc.